Mezi 1800 startujícími z 64 zemí nechyběl výběr ČR, který na tento vrcholný turnaj vyslala Česká unie bojových umění (ČUBU). I v tomto národním týmu působil v roli trenéra plnokontaktních disciplín lovosický trenér Vít Masopust. Mezi reprezentanty nechyběla Barbora Marešová (18 let) a Vojtěch Modra (15 let) – oba z Schejbal´s Gym Lovosice.

Krev nestačila
„Barča byla přihlášena do několika kategorií. Nejprve nastoupila do čtvrtfinálového boje v kategorii kickbox fullcontact juniorek do 56 kg, kde se utkala s reprezentantkou Severního Irska. Zápas měl od začátku jasný průběh. Irka byla v tlaku, ale její útoky vesměs končily v naší dobré obraně. Barča výborně boxovala do ústupu a přesně svou soupeřku trefovala.
Ve třetím kole naší soupeřce tekla krev z nosu tak, že musel být zápas třikrát přerušen. Zápas jsme měli jasně v kapse. O to větší zklamání přišlo, když rozhodčí zvedl ruku Irce a vyhlásil naši prohru 1:2 na body. Dva z nich museli jasně splést rohy a bodovat obráceně, ale ani následná kontrola lístků a konzultace s rozhodčími nic nezmohla," podivoval se Vít Masopust.

V další plnokontaktní disciplíně kickbox lowkick juniorek do 56 kg se postupně pro zranění odhlašovaly všechny soupeřky, takže v této kategorii se nakonec ani nebojovalo. Začátek turnaje český tým mírně vykolejil.

„Ale nic jsme nevzdávali a soustředili se na další, již polokontaktní disciplíny. V lightcontact juniorek do 55 kg se Barča postupně probojovala do semifinále, kde své síly změřila s reprezentantkou Dánska. Zápas byl opět pod taktovkou Barči. Soupeřku v jednotlivých kombinacích předcházela a jasně bodovala. Nakonec rozhodčí rozhodli 3:0. Vysněné finále bylo před námi. Zde jsme se měli utkat se stejnou soupeřkou ze Severního Irska, kterou Barča zbila ve fullcontactu. Těšili jsme se na odvetu, ale ta nepřišla. Soupeřka i přes opakované naléhání trenérů odmítla proti Barče nastoupit. Ta tedy vybojovala první titul mistryně světa."

V další disciplíně kicklight juniorek do 55 kg se Marešová probojovala až do finále, kde se o další zlato utkala s další bojovnicí z Dánska. Zápas měl opět jasný průběh. „Dánka se stále snažila tlačit, ale nabíhala si na přesné a rychlé kontry, takže po chvilce také potřebovala ošetření svého nosu. Po dvou kolech jasná výhra 3:0 na body a Barča vybojovala svůj druhý titul mistryně světa."

Na Ira neměl
Vojta Modra (15 let) byl přihlášen také do několika kategorií. Nejprve nastoupil do semifinálového boje v kategorii kickbox fullcontact juniorů do 60 kg, kde ho čekal reprezentant Severního Irska. Ve vyrovnaném zápase prohrál 1:2. V boji o bronz pak ale jasně porazil reprezentanta Skotska.

V další plnokontaktní disciplíně kickbox lowkick se Modra v semifinále utkal s kvalitním reprezentantem Irska. „Ir byl od počátku mnohem lepší a měl neskutečný bomby v rukou a jasnou převahu. Protože nás čekala ještě další disciplína a nechtěli jsme riskovat zranění, tak jsme zápas ukončili před limitem.

Později jsme se dozvěděli, že náš soupeř byl již v 18 letech držitelem tří profesionálních pásů mistra Irska několika světových asociací, takže pro mě je nepochopitelné, co dělal takový profík na amatérském turnaji a co si potřeboval v juniorské kategorii dokázat. Přesto jsme opět museli spolknout hořkost porážky a nabudit se na zápas o bronz. Tam pak Vojtovi odmítl nastoupit soupeř ze Severního Irska, takže jsme přidali další cenný kov."

V další polokontaktní disciplíně kickbox kicklight old cadets do 63 kg si už Modra pěkně zabojoval. Nejprve ve čtvrtfinále porazil reprezentanta Itálie těsně 2:1 na body. Pak v semifinále rozdílem třídy vyřadil 3:0 na body soupeře ze Severního Irska a čekalo ho finále proti dalšímu Italovi.

„Ve finálovém boji byl Vojta jasně lepší. Oba soupeři si nic nedarovali, na naší straně byla ale lepší rychlost a technická vybavenost. Středový rozhodčí z Itálie byl však jiného názoru. Od počátku bylo vidět, že nám vítězství nechce dopřát. Neustálé nepochopitelné přerušování zápasu a opakované napomínání za tvrdost nakonec skončilo mínus body v náš neprospěch.

Tato napomínání nakonec rozhodla a Ital zvítězil. Velké zklamání ze zaujatého výkonu rozhodčího postupem času vystřídala radost ze stříbrné medaile. Na vrchol jsme letos s Vojtou sice nedosáhli, ale jeho stále se zlepšující výkony nám dávají příslib lepších výsledků do dalších let."

Reprezentace na šampionátu vybojovala 20 x zlato, 14 x stříbro a 5 x bronz. Rádi bychom poděkovali za to, že jsme se mohli šampionátu zúčastnit i městu Lovosice i firmě Padesta dopravní stavby," dodal Masopust.