Házenkáři Lovosic v bitvě sezony s Jičínem totálně selhali. Před vlastními fanoušky předvedli absolutní zmar, který vyústil v debakl 21:29.

Včera zhasla i poslední lovosická naděje na zlatou placku. Naopak jičínskému lídrovi už nejspíš nikdo titul nesebere. Taky hned po utkání hráči od Řáholce slavili, jako by už byli mistry.

Zato nálada na straně Lovosic byla na bodě mrazu. „Největší zklamání… Nedá se to popsat," hlesl po prohrané bitvě roku zdrchaný Jan Landa, jehož propocený dres „zdobilo" množství děr.

Lovosičtí bez nemocného Motla se rvali jako o život, jedině výhra jim mohla uchovat naději na zlatý sen. Jenže ani napočtvrté v lize Jičín nepřemohli. „Věděli jsme, že tenhle zápas je nejdůležitější v sezoně, a tak jsme k tomu přistoupili. Nikomu se nedá nic vytknout, bojovali jsme, ale prostě to nešlo. Bylo vidět, že jsme v křeči," přiznal Landa. „Soupeř byl lepší…"

Severočeši mohli stáhnout vedoucí Jičín na dva body, teď se ale budou muset ohlížet i za sebe, aby uhájili medailové pozice. Tři kola před koncem sezony ztrácejí na druhé Hranice bod a o třetí místo se dělí s Duklou, která bude soupeřem Lovosic v posledním kole.

„S Jičínem to nebyl zápas o první místo, na to my po těch výkonech nemáme nárok," uznal trenér Vojtěch Srba. „Věděli jsme, že to není boj o titul, ale o to, abychom vůbec zůstali ve hře, a my jsme to nezvládli. Musíme teď někde urvat bod, aby bylo v posledním utkání o co hrát."

O lovosické porážce rozhodla hluchá dvacetiminutová pasáž, kdy se domácí za prosadili jen dvakrát. „To je strašidelné. Přestali jsme dávat branky, ale náš problém byl hlavně v obraně, když jsme nedokázali ubránit jedinou jejich akci," vyčítala si lovosická opora Landa.

„Vytvářeli jsme si šance, ale selhala nám obranná fáze, to byla tragédie. Jičín se na gól vůbec nenadřel," bědoval Srba a pokračoval: „Klíčová byla první část druhého poločasu, kdy jsme patnáct minut nebyli schopni vstřelit branku. K mizérii v útoku jsme špatně bránili a nechali jsme soupeře lehce zakončovat. Nevyšlo to ani oběma našim brankářům. Jičín získal jistotu a pak hrál s přehledem. Nedovolil žádné drama a zaslouženě zvítězil. Předvedl parádní výkon."

Jičín v lize uhrál proti Lovosicím sedm z osmi možných bodů, navíc uspěl i v poháru. „Neřekl bych, že je to strašák. V prvním utkání jsme tam uhráli bod a před třemi týdny jsme tam nezaslouženě prohráli o gól. Nezvládli jsme obě domácí utkání, kdy jsme byli horší. V současné chvíli nemáme osobnost, někoho, kdo by to strhnul, když se týmu nedaří. Proto jsme to nezvládli," měl jasno trenér Srba.

V posledních třech kolech nadstavby čeká na jeho tým krutý los – výjezd do Hranic, na které Lovosice ztrácí bod, a následně do Zubří. Extraligu pak zakončí doma proti Dukle. „Teď jedeme dvakrát po sobě ven, a aby ještě bylo o co hrát, tak nesmíme dvakrát prohrát," zavelel Srba.

„Bude to honička až do posledního utkání doma s Duklou. Byl bych rád, kdyby na nás fanoušci nezanevřeli a přišli nás podpořit, protože se bude hrát o medaili," vyzval fanoušky bojovník Landa.