Muži a ženy z Pokratic nacvičují přes rok a půl spolu s dalšími více než 300 sportovci z celé České republiky skladbu České asociace sportu pro všechny pro „velké skupiny cvičenců", nazvanou Rytmus pro život, jejíž hlavní myšlenkou je „Když společně neztratíme rytmus a elán, půjdeme životem s úsměvem", k čemuž napomáhá i radost z pohybu. Autory skladby jsou Viléma Novotná, Iveta Šimůnková a Jaroslav Sauer.

Gymnastická skladba je doprovázena slavnými písněmi a duety Louise Armstronga a Elly Fitzgeraldové, z nichž mnozí budou znát například písně Báječný svět (What a Wonderful World) a Když přijde láska (Comes Love). Ženy cvičí s obručemi a s mikinou, muži cvičí s medicinbalem v „české síťce", mikinou a také s obručemi.

O Světovou gymnaestrádu je velký zájem. Podle posledních údajů je přihlášeno 49 zemí ze všech pěti kontinentů a přes 21000 cvičenců. Kromě skladeb velkých skupin budou probíhat pódiová představení, gymnastické národní večery a odpoledne a další doprovodné akce.

Cvičenci z TJ Sokol Pokratice – Litoměřice se od počátku devadesátých let pravidelně zúčastňovali všech významných představení skladeb velkých skupin v České republice včetně sokolských sletů. Se skladbou České asociace sportu pro všechny „Prázdniny" se část pokratických cvičenců úspěšně zúčastnila 14. světové gymnaestrády v roce 2011 ve švýcarském Lausanne. Z okresu se chystají na 15. světovou gymnaestrádu i cvičenci ze Štětí a z Roudnice nad Labem. Na letošní gymnaestrádu má namířeno pět cvičenců z Pokratic, z nichž nejstarší je Karel Morkes z Oken, který nedávno oslavil osmdesátiny.

„Pečlivě uchovávám sokolskou dorosteneckou legitimaci z roku 1949, ale cvičit jsem chodil daleko dříve, v podstatě hned po válce. Účastnil jsem se jako starší žák všesokolského sletu v roce 1948 na Strahově. Vzpomínám na bludiště dřevěných třípatrových šaten, kterými se proháněl chladný vítr. Na jejich místě dnes stojí vysokoškolské koleje. Poprvé jsem poznal, jak chutná kakao, které nám bylo podáváno zdarma.

Na hřišti a v tělocvičně jsem jako doma celý život. Mimo 17 let aktivního fotbalu jsem cvičil na dvou sletech jako sokol a na dvou jako člen ČASPV, kde jsem po odchodu do důchodu našel v Pokraticích výborné podmínky. K tomu patří krásné vystoupení na WG 14 v Lausanne v roce 2011 a další rok se stejnou skladbou jako hosté sokolského sletu. Blížící se vystoupení na WG 15 v Helsinkách považuji za vrchol svého sportovního snažení, ale kdo ví? Na jednom z posledních triček organizace je uvedeno: Pohyb je život," prozradil Karel Morkes.

Ilja Novotný