„Bylo to vydřené vítězství. Hlavně sběhy po asfaltu byly výživné. Chleba se lámal na závěrečném sedmnáctikilometrovém kolečku, při kterém jsme proběhli poprvé kolem cíle. Museli jsme se poprat s tím, co už máme za sebou a s tím, co nás ještě čeká. Naštěstí jsme měli velkou podporu a díky ní i přehled, takže jsme věděli, jak na tom jsou ostatní. To nám dodalo  sílu a jsme rádi, že se nám podařilo takhle zvítězit," oddechl si v cíli vítězný Marek Kittel.

Nejrychlejší běžci Kittel / Bystřický zvládli nejdelší 67 km trať za necelou sedm a půl hodinu. Na druhé v pořadí Martina Strelku s Vojtěchem Krajíčkem získali více než jedenáct minut. Strelka s Krajíčkem přitom stejně suverénně už dokázali ovládnout letošní „Výzvy" v Jeseníkách a na Šumavě.

„Tentokrát se vlastně setřásli sami. Někde za Labskou boudou je potkala krize, od té doby zpomalovali a my šli přes ně ve stoupání na Luční Boudu, kde se nás už neudrželi a my náskok jen dál navyšovali," podotkl druhý z vítězného dua Tomáš Bystřický.

Závěrečné seriálové štace v Krkonoších se účastnilo přes osm stovek běžců, kteří mezi sebou poměřili síly na třech trasách (Long 67 km, Half 33 km, Short 17 km) a vždy v kvartetu kategorií (muži, ženy, mix a dogtreking). Na nejprestižnější trati Long účastníci nastoupali téměř 3500 výškových metrů. Závod je zavedl do Špindlerova mlýna, přes Horní Mísečky na Labskou boudu, dále kolem Davidovy a Lužické na Luční Boudu, následovala Výrovka a smyčka kolem Pece pod Sněžkou – Růžohorky, Janovy Boudy, Zvonička, Thamovy Boudy, Javoří Mlýn ve Velké Úpě a cíl v Peci.

Výsledky:Long – muži: 1. Rockpoint / Salomon – Tomáš Bystřický / Marek Kittel 7:22:54 hod., 2. EPO – ekonom Praha outdoor  – Martin Strelka / Vojtěch Krajíček +11:20, 3. LA Sportiva Krkonoše – Miloslav Rousek / Miloslav Duch +17:14, 4. LA Sportiva / Silvini Madshus team – Vladimír Šáfr / Michal Jedlička +49:03, 5. Tomsport – SMT Team – Ondra Marek / Jakub Tomáš +50:45…11. Medaři – Tomáš Lisec / David Kopal +1:47:45.

„Závěrečná smyčka dala zabrat nejvíc. Člověk doběhl do cílové Pece, ale před sebou měl ještě právě tenhle okruh. To bylo hodně na morál a dost to bolelo. Na druhou stranu to nebylo pro žádné padavky," dodal litoměřický policista Tomáš Lisec, který s Davidem Kopalem doběhl na nejprestižnější trase těsně za top ten – na jedenácté pozici.

Mezi ženami se s dlouhou tratí nejlépe porvaly Pavlína Procházková s Pavlou Vildmonovou, mix týmům na Longu kralovala sestava Ondřej Kutiš s Hanou Krajníkovou. Na poloviční trati Half v ktg.  mužů vítězství slavila Horská služba Špindlerův Mlýn – Michal Štantejský a Radoslav Groh, v ženách Marcela Mikulecká a Linda Beniačová a v mix týmech sestava Jizerskohorský výlet – Zuzana Kocumová a Dan Kvasnička.

Na nejkratší vypsané trati Short pásku jako první protnuli ve třídě mužů Vojtěch Miklas s Honzou Štěpánem, mezi ženami naopak Martina Stehlíková se Zuzanou Rusínovou a v mixech Jiří a Jana Fixovi.

Na všech tratích soupeřili tradičně i milovníci psů v kategorii dogtreking. Dlouhou trať ovládl Jiří Švancara, střední Stanislav Štamber a krátkou Jan Krabec, který se v Krkonoších stal nejúspěšnějším účastníkem, když s fenkou Valley absolvoval a současně vyhrál všechny závody  série.

„Pro mě jsou hrdinové ti, kteří absolvují dlouhou trasu, já se během v přírodě jen bavím, navíc máme psa, který pohyb potřebuje stejně jako já, takže spojujeme příjemné s užitečným," uzavřel krkonošský díl zlatý „dogtrekař" Jan Krabec.

Patrik Pátek