Tentokrát usilují o triumf hned tři týmy, které v uplynulých týdnech bojovaly v ligovém finále – basketbalisté Děčína, futsalisté Teplic a házenkářky Mostu, které se posedmé v řadě staly českými šampionkami.

V sedmičlenné nominaci za každý okres jsou i třetiligoví fotbalisté Litoměřicka, kteří během května jen vítězili a díky sedmizápasové sérii bez porážky poskočili už na šestou příčku České fotbalové ligy.

O vítězství v anketě se uchází třeba i mistryně světa ve sportovním aerobiku Adéla Citová z Loun.

Plavkyně a reprezentantka Simona Kubová v kanceláři primátora Marka Hrabáče převzala trofej za nejúspěšnějšího sportovce měsíce dubna.
Olympionička Kubová je nejúspěšnějším sportovcem měsíce dubna

Vítěz vzejde z hlasů čtenářů, sportovních redaktorů Deníku, okresních zástupců ČUS, sportovní komise Ústeckého kraje a ředitele Českého rozhlasu Sever. Uzávěrka hlasování na webu je 7. června v pravé poledne.

S projektem „sportovec měsíce“ letos přišla krajská organizace České unie sportu. Cílem je větší provázanost sportu a jednotlivých měst v Ústeckém kraji. 

Nominovaní za květen:

BK Armex Děčín (basketbal)
Basketbalisté Děčína předvedli parádní jízdu v play-off. Ve čtvrtfinále vyřadili 4:3 Opavu, v semifinále pak 4:2 Svitavy. Ve finále pak nestačili na Nymburk. Přesto jsou stříbrné medaile (čtvrté za posledních pět let) ohromných úspěchem. 

Minižákyně BK Levharti Chomutov (basketbal)
Mladé chomutovské basketbalistky v květnu na domácím Národním finále vybojovaly bronzové medaile. Z pěti zápasů šikovné Chomutovanky prohrály jediný.

FK Litoměřicko (fotbal)
Během května fotbalisté z Litoměřic jen vítězili, celkem posbírali 11 bodů ve čtyřech zápasech a sérii bez porážky protáhli už na sedm duelů. Díky tomu poskočili už na 6. příčku České fotbalové ligy, tedy třetí nejvyšší tuzemské soutěže.

Adéla Citová (sportovní aerobik, Fitness klub Louny)
Úřadující mistryně světa vyhrála den před maturitou v lounské sportovní hale květnový nominační závod FISAF a postoupila na podzimní mistrovství světa a mistrovství Evropy. Stejně jako v předchozích kolech nenašla přemožitelku - v kategorii Senior Single Women zvítězila a zlato pak brala ještě jednou v kategorii seniorských dvojic spolu s Karolínou Jánskou.

DHK Baník Most (házená)
Sedm posledních let a sedm českých titulů. Vizitka mosteckých házenkářek zvoní. Ani odchod zkušených a silných hráček a výrazné omlazení týmu neměly vliv na další skvělou sezonu Mostu. Černí andělé mají zlato v Českém poháru, stříbro v MOL lize a český titul, který získaly v květnu po finálových výhrách se Slavií Praha.

Svarog FC Teplice (futsal)
Jako vítěz základní části nejvyšší futsalové soutěže se v květnu probojoval až do finále, v němž lázeňské město reprezentoval v sérii proti AC Sparta Praha. V kádru má trenér Bruno Barbosa plno zahraničních hráčů a také teplické odchovance nebo hráče se vztahem k regionu.

Vojtěch Janeček (plavání, Ústecká akademie plaveckých sportů)
Ústecký plavec prožívá parádní jaro. Postupně splnil áčkové kvalifikační limity na juniorské mistrovství Evropy i mistrovství světa, na MS středních škol v Brazílii pak v reprezentaci SPŠS Resslova vyplaval zlato na trati 50 metrů prsa.