„Zdravím všechny, je to pro mě velmi emotivní,“ řekla do mikrofonu směrem k divákům třesoucím se hlasem květnová šampionka, a pokračovala. „Děkuji všem za potlesk, za zprávy, které jste mi psali během Evropy. Omlouvám se těm, kterým jsem ještě neodepsala, bylo toho hodně,“ tak tak dořekla a přes intenzivní pláč nemohla pokračovat v řeči. Následoval další hromadný potlesk všech přítomných lidí. Na mladou sportovkyni dolehla elektrizující atmosféra a své dojetí nedokázala ukrýt.

Právě Seemanové patřila jedna z částí slavnostního zahájení, organizátoři totiž nezapomněli na její měsíc starý evropský triumf na trati 200 metrů kraulem. Jedenadvacetiletá plavkyně v Budapešti na mistrovství Evropy zaplavala čas 1:56,26, vylepšila český rekord a v dramatickém závěru předčila Federiku Pellegriniovou z Itálie. Právě v pátek se představila od svého triumfu vůbec poprvé v Česku a lidé ji přivítali ohromujícím potleskem.

Seemanová je největší hvězdou podniku, na kterém startují i další olympionici, včetně Simony Kubové či domácího Jana Šefla.

Plavecký bazén na Klíši
Evropská šampionka i další hvězdy! Ústí hostí mistrovství republiky plavců

Právě jejich večerní finále byly hlavním bodem pátečního programu. V něm se zrodilo i několik zajímavých rekordů, například mixová štafeta SC PAP Pardubice překonala v závodě na 4x100 metrů polohový závod republikový rekord s časem 4:00,40. "O jednu desetinu vylepšili dva roky starý čas chomutovské štafety v čele se Simonou Kubovou," řekl šéftrenér pořádající Ústecké akademie plaveckých sportů Roman Eckert.

Ten dostal slovo i během zahájení. „Jsem rád, že se po dvou letech pořádá mistrovství České republiky a doufám, že si ho všichni užijeme. Přeji závodníkům a závodnicím rychlou vodu. Těm, kteří zatím nesplnili limity pro účast na olympiádě, přeji, aby se to podařilo tady v Ústí,“ řekl.

„Vítám zde všechny účastníky tohoto podniku, který jsme zde v Ústí nad Labem dlouhou dobu nezažili. Děkuji všem lidem a zejména Ústečákům, kteří se na této akci podíleli. Věřím, že se zde sportovcům podaří mnoho dobrých sportovních výsledků,“ přál si primátor města Petr Nedvědický, který se rovněž zúčastnil slavnostního ceremoniálu. „Jsem velmi rád, že se zde po více než třiceti letech koná závod tohoto typu. I já přeji hodně úspěchů, rychlé časy, bez zranění a v duchu fair-play,“ dodal jeho náměstek pro sport Michal Ševcovic.

Mistrovství bude pokračovat v sobotu a v neděli, první víkendový den bude hlavním lákadlem trať 200 metrů kraul, kde se představí Barbora Seemanová.