S Pfeifferem se moc nepočítalo na vítězství. Jenže německý vytrvalec chvíli po startu ukázal všem záda a v osobní maximu si při neúčasti Afričanů doběhl pro překvapivý triumf. „Závod byl pro mě vážně těžký, protože nakonec na trati úřadovalo horko. První polovina se mi běžela velmi dobře, druhá půlka už byla více z kopce a do kopce. Jenže už od desátého kilometru jsem věděl, že běžím na svůj osobní rekord,” těšilo šestadvacetiletého běžce, který si zlepšil osobák o 43 sekund a evropský traťový rekord o téměř minutu.

Setkání se sportovci před ústeckým půlmaratonem v tělocvičně ZŠ Pod Vodojemem ve Všebořicích.
Možná zítra vyhrají svůj velký závod v Ústí. Sportovci přišli za dětmi do školy

V ženském došlo na napínavý finiš mezi Jess Piasecki a Dariou Mykhailovou. Britka Piasecki nakonec urvala vítězství v životním čase 1:11:34 a o dvě vteřiny si zlepšila osobní rekord. „Ten čas je skvělý, i když jsem chtěla trochu rychleji. Byla jsem soustředěná hlavně na soupeření s Dariou. Závěr závodu byl každopádně docela těžký. Byl to dobrý výkon, protože se připravuji na maraton ve Frankfurtu,” řekla vítězka, která porazila jen o několik metrů druhou Mykhailovou. Ukajinka však díky času 1:11:36 na poslední chvíli vyhrála v sérii EuroHeroes Challenge. Naprosto nečekaně tak sesadila z trůnu Moldavanku Lilii Fisikovici, která měla na trati problémy a nakonec se po trápení dostala do finiše jako šestá.

Mezi domácími muži dominoval Vít Pavlišta. Čtyřiatřicetiletému libereckému závodníkovi sice nevyšel útok na osobní rekord, přesto suverénně zvítězil (1:06:57) a doběhl si pro solidní celkové deváté místo. „Dneska nebyl můj den. Částečně za to mohlo horko, částečně i žaludeční potíže,” uvedl Pavlišta.

Eva Lívařová.
Eva Lívařová: Vychovat krasobruslaře není snadné. V Ústí chybí zázemí

Mezi českými ženami potvrdila roli favoritky mladičká Tereza Hrochová. „Moc dobře jsem si nerozvrhla síly a přepálila jsem to. Zahraniční soupeřky byly vážně dobré. Běžela jsem teprve čtvrtý půlmaraton v životě, takže nemám tuto trať naběhanou,“ řekla třiadvacetiletá rodačka z České Lípy.

Mattoni 1/2Maratonu Ústí nad Labem se zúčastnilo 3 529 běžců. Na 2 556 rodičů a dětí absolvovalo také dm rodinný běh. Sezonu RunCzech závodů v Česku uzavře druhý ročník trailového a nádherného závodu Mattoni Liberec Nature Run, který se uskuteční 5. října. Prvenství zde bude obhajovat místní vytrvalec Pavlišta.

Výsledky:

Muži: 1. Pfeiffer (Něm.) 1:03:17, 2 Chabowski (Pol.) 1:03:49, 3. Romanenko (Ukr.) 1:03:51, …9. Pavlišta (ČR) 1:06:57.

Ženy: 1. Piasecki (V. Brit.)  1:11:34, 2. Mykhailova (Ukr.) 1:11:36, 3. Skrypak (Ukr.) 1:11:41, 9. Hrochová (ČR) 1:17:11.

Ilustrační foto.
Po 1. kole krajského poháru už zůstala mezi přeživšími jen Brná