Jak ukázala ta první, týmy jsou od čtvrtého do jedenáctého místa  velice vyrovnané. Většina celků využívá hráčů z nejvyšší soutěže, kteří kvalitu I. ligy výrazně zvýšili. Pro soutěž i pro hráče samotné je zvýšení kvality přínosem.

„Tabulka nedává zcela přesný přehled o skutečném stavu soutěže, neboť je v ní zařazen juniorský reprezentační tým U19, který se připravuje na MS v příštím roce, a každý tým soutěže s ním sehraje přípravné utkání. Nás tato povinnost čeká 19. února. V tabulce soutěže je proto rozdílný počet utkání u jednotlivých týmů. Další nepřesností v tabulce je zatím náš zápas v Trutnově, který čeká na rozhodnutí STK. V případě uznání naší námitky se nám v průběžné tabulce soutěže přičte jeden bod k dobru," sdělil předseda sportovního klubu Josef Mayer. Po tomto upřesnění budou mít litoměřičtí basketbalisté stav svého konta před nedělním utkáním s Plzní vyrovnaný v poměru 6 vítězství, 6 porážek a celkem 18 bodů a jedno utkání k dobru s U 19.

„Pokud budeme hodnotit výkony našeho týmu, je třeba říct, že v první polovině soutěže jsme se trochu hledali zejména v úvodních utkáních, ve kterých vázla spolupráce na pozici pivotů a křídel. Naše křídla nebyla zvyklá využívat tento post tak, jak je v moderním basketbalu potřebné. V našem týmu se objevil Martin Klimeš, který práci pod košem zvládá výtečně, ale potřebuje k tomu dostat míč. Ještě  to nyní není zcela bez chyb, ale postupně se tato spolupráce zlepšuje a ukazuje se, že angažováním Martina Klimeše jsme udělali tah správným směrem.

Ukázkový je i jeho profesionální přístup ke hře i k práci v týmu na trénincích. Myslím si, že se hodně našich hráčů má co učit od tohoto bývalého reprezentanta, kterému je 29 let a může v našem dresu odehrát ještě mnoho utkání. Dalším dobrým rozhodnutím bylo získání Saši Nováka z Ústí nad Labem, který je již naším trvalým hráčem. Jeho bojovnost a pracovitost je pro tým velkým přínosem. Rovněž on má pro nás ve svých 25 letech velkou perspektivu.

Totéž platí o Marku Slunéčkovi, který je zatím hráčem Ústí, je mu 23 let a v případě, že to bude možné po dohodě s Ústím, stane se i on naším hráčem. Posledními posilami z Ústí jsou Jan Freisleben a Jan Koranda, kteří se s týmem sehrávají. Trochu za očekáváním zůstává Martin Chotaš," zhodnotil situaci sportovní manažer klubu Rudolf Šotnar.

Samostatnou kapitolou litoměřického basketbalu je Michal Šotnar, který je hráčem USK Praha, kde nastupuje trvale v základní sestavě v nejvyšší soutěži. Je objevem Mattoni v sezoně 2010 – 2011 a jedním z hráčů s nejvyšším počtem asistencí v soutěži.

„Míša je velký litoměřický srdcař a když mu to jeho profesionální povinnosti dovolí, okamžitě se zapojí do naší hry a jednoznačně ji pozvedne na  vyšší úroveň. Ve svých 20 letech je již téměř hotovým hráčem, který má před sebou velkou sportovní perspektivu. Z hlediska možností určených hracím řádem ČBF může za náš tým nastupovat ještě čtyři sezony," poznamenal předseda klubu Josef Mayer.

Smůlu mají Litoměřičtí na zranění. Jedná se zejména o Martina Šťastného, který si přetrhl achilovku, a v této sezoně si již nezahraje. Do svého zranění byl nejlepším hráčem Litoměřic.

„Pokud budeme hodnotit hráče vychované v našich podmínkách, tak lze říci, že jsou hráči, kteří na sobě pracují, což se týká zejména Šimona Ježka, který se vrátil ze Sparty, a Petra Vakrčky. Oba hráči dostali možnost zahrát si II. ligu za Baník Most a zároveň nastupují v našem týmu. Získají tím větší možnost herního nasazení a tím i jistoty pro těžká utkání v I. lize. Pro náš tým jsou rozhodně perspektivními hráči. Z dalších hráčů je možno pochválit Jana Štěpánka, který odvádí velmi dobré výkony. Především v práci pod oběma koši si dokáže poradit s hráči soupeře. Na hře Jana Šotnara, který je dlouholetou oporou týmu, se projevuje určitá nestálost formy, způsobená téměř dvouletým herním výpadkem vlivem virového onemocnění. Doufáme, že se mu stálost formy postupně vrátí a bude to ten Honza Šotnar, jehož výkony příznivci obdivovali a stále obdivují.

Výkony Michala Zicha, který má výtečné basketbalové parametry, jsou trochu za očekáváním. Myslím si, že pokud by dokázal ze svého pohledu na hru odstranit určitý blok, který má zejména ve fázi zakončení na koš, potom bude  stěžejním hráčem. Michal Bruzl končí stavební fakultu a více se věnuje studiu, což je pro jeho další profesní kariéru podstatné. Petr Krupka, jak jsme již informovali, ukončil svou činnost v ligovém týmu, pokračuje v B týmu a věnuje se trénování dětí," zakončil hodnocení Josef Mayer.

Vedení i příznivci litoměřického basketbalu si mohou jen přát, aby se druhá část soutěže vydařila a Slavoj postoupili do play off, kde by se utkal s nejlepšími týmy I. ligy.

1.     BA Sparta     13     12     1     1105:927     25
2.     Hr. Králové     12     10     2     1036:885     22
3.     BK Liberec     13     7     6     972:904     20
4.     BK Loko Plzeň     12     7     5     1039:913     19
5.     Sokol pražský     12     7     5     843:817     19
6.     KARA Trutnov     13     6     7     1010:1028     19
7.     JBC Brno     13     6     7     945:964     19
8.     Nymburk B     13     6     7     918:989     19
9.     VSK Ostrava     13     6     7     929:1008     19
10.    Proton Zlín     13     5     8     938:1042     18
11.    Sj. Litoměřice     12     5     7     850:904     17
12.    Sokol Vyšehrad     12     1     11     866:1001     13
13.    Muži ČR U19     7     1     6     473:542     8