Propagační jízda na podporu onkologicky nemocných dětí, kterou zaštiťuje Nadační fond Josefa Zimovčáka, odstartovala včera prologem v Aši. Populární velocipedista se při organizování cyklotour řídí mottem „My, kdo máme štěstí, že jsme zdraví, musíme pomáhat těm, kdo ho mají méně," a dále říká: „V České republice je ročně diagnostikováno na 300 dětí se závažným onkologickým onemocněním. Naše nadace pomáhá prostřednictvím charitativní cyklojízdy financovat rekondiční pobyty dětí po náročné onkologické léčbě."

V peletonu jsou s cyklistickými nadšenci například lékařské kapacity Jan Pirk a Pavel Pafko, badmintonista Petr Koukal, automobilový závodník Karel Loprais či mistryně světa v krasojízdě Martina Trnková. S nimi jede i řada zaměstnanců pojišťovny Metlice, která nadační fond podpořila finančním darem ve výši čtvrt milionu korun.

V pátek účastníci dorazí po 2. nejdelší 140 kilometrů dlouhé etapě do Mšeného-lázní. Zde přenocují, ale také se setkají s občany a žáky zdejší základní školy, kteří pro ně připravili kulturní program. V sobotu v 8.15 hodin peleton vyrazí z areálu lázní do 3. etapy přes Roudnici nad Labem a Štětí, kde se na chvíli zastaví na Novém náměstí, na Turnov a skončí v Tanvaldu. Veřejná cyklotour má deset etap a jezdci při ní absolvují v sedle celkem 1 358 kilometrů a projedou 365 městy a obcemi. Jízda končí 13. června v Bruntálu.