Závod míru juniorů odstartuje dnešní etapou, která má start i konec v Litoměřicích. Tradiční májový etapák obsahuje čtyři závodní dny. Na mladé závodníky z 19 zemí světa čekají čtyři silniční závody a jedna časovka jednotlivců. Závod vyvrcholí v neděli v Terezíně. Kdo se stane vítězem 48. ročníku a zařadí se mezi taková jména, jako je Cancellara, Kreuziger nebo Kwiatkowski?

„Věřím, že i letos se tu takový závodník, kterého jednou budeme sledovat na televizních obrazovkách, najde a také věřím tomu, že se ve světové konkurenci dokáží prosadit i kluci z českého výběru,“ říká Svatopluk Henke, který stojí v čele Závodu míru juniorů od roku 1993.

Na předběžné soupisce se nachází Ital Andrea Piccolo, loňský bronzový muž z mistrovství světa v časovce jednotlivců, a blýsknout se bude chtít i stříbrný muž letošního juniorského Paříž-Roubaix Francouz Hugo Toumirecx. Česko bude mít celkem devět jezdců – šestici v dresu s trikolórou a trojici ve smíšeném týmu Euroregionu.

„Určitě se budeme snažit patřit k nejlepším a rádi bychom závod tvořili. V posledních letech, přestože jsme měli silný tým, jsme podcenili hned úvodní etapu, takže se budeme snažit vyvarovat zbytečných chyb. Kluci jsou silně namotivovaní a věřím, že mají na to se prosadit minimálně v některé z etap. Celkově by bylo hezké být v první pětce,“ věří reprezentační kouč Tomáš Konečný.