Na zlato zaútočí čtyřnásobný evropský a světový šampion Ondřej Synek, který svou rozjížďku ovládl stylem start-cíl. Ve hře o medaile budou i další české posádky.

„Bylo to úplně v pohodě, čekal jsem to i malinko těžší,“ usmíval se hvězdný skifař po hladkém postupu do sobotního semifinále. „Jelo se mi dobře a měl jsem to pod kontrolou. Všechno bylo v pohodě a doufám, že to takhle půjde dál,“ přál si.

Trojnásobný olympijský medailista vyhrál s vypuštěným finišem a náskokem 3,3 sekundy. „Bylo zbytečné se hnát do cíle, nějaké síly jsem ušetřil. Budu je potřebovat. Ale vyzkoušel jsem si to a trochu se uklidnil. Byl jsem před startem kapánek nervózní, ale ani ne tak z toho, že závodím doma, jako kvůli tomu, že to pro mě byl po dlouhé době zase ostrý start,“ vykládal Synek.

Z domácího prostředí v Račicích je nadšený. „Slyším češtinu od rozhodčích a dobrovolníků. I bójkař na startu na mě mluví česky a přál mi štěstí. To se mi stává na mistrovství republiky, ale ne na mistrovství Evropy.“

Do semifinále proplula ze třetího místa čtyřka bez kormidelníka Altman, Paroulek, Potůček, Makovička. Finále má už jisté lehká čtyřka bez Kopáč, Vetešník, Viktora, Hájek, v jejich disciplíně je totiž jen pět posádek.

Semifinálové jízdy se pojedou v sobotu, bitvy o medaile v neděli. Hlavní finálový blok začne v 10:33.