Nejdřív prosluněná Jarama a hned nato konečná zastávka v chladném a většinou deštivém Le Mans. V následujících dvou víkendech dojde k rozuzlení v evropském šampionátu tahačů. Obhájí titul Hahn, nebo se vladařské žezlo vrátí do rukou Albeceteho? Vedle zápolení dvou malých-velkých šampionů se odehraje bitva o třetí místo, na které stále pomýšlí ještě i Vršecký. Už teď je téměř jisté, že roudnický pilot z Buggyry pokoří v souboji Čechů krajana Lacka z MKR Technology, vladaře posledních dvou sezon.

David Vršecký se před vyvrcholením sezony nestresuje. Po vítězství v pohárovém závodě v Zolderu, na které čekal skoro dva roky, je optimisticky naladěný. „V Zolderu jsme ukázali, že umíme vyhrávat i pohárové závody, jako jediní jsme letos zatím porazili kompletní plejádu jezdců MAN," zdůraznil Vršecký před odletem do Madridu.

Vršecký se dva podniky před koncem šampionátu nachází na čtvrté příčce v obležení MANů. Na třetího Östreicha mu chybí 33 bodů, před pátým Norbertem Kissem má k dobru bodů jedenáct. „Do Španělska jedu s tím, že přestože se konkurence rozrostla o Norberta Kisse, s největší pravděpodobností minimálně obhájím loňské celkové umístění (5. místo). A to by se zároveň rovnalo postavení nejsilnější značky po MAN. Německý gigant je zatím opravdu někde jinde, i když jsme v Belgii ukázali, že nikdo není neporazitelný."

Ať už souboj o pódium dopadne jakkoliv, Vršecký by chtěl hlavně uhájit pozici nejlepšího Čecha v seriálu. A k tomu má hodně blízko. Před Adamem Lackem má náskok 60 bodů, a pokud s ním v Jaramě neprohraje, může začít slavit. Zároveň se může stát nejúspěšnějším českým konstruktérem. „Nemá cenu zapírat, že by mě takový úspěch hodně potěšil," zasnil se Vršecký z Buggyry, která v Jaramě nejspíš nasadí i druhý tahač. Ten by mohla řídit Němka Ellen Lohrová, která se rozešla s Mercedesem a v českém týmu už testovala.

Propadákem skončí sezona pro židovickou stáj MKR Technology. Oba její renaulty nestačí na MAN, ani na Buggyru. Lackovi patří šestá pozice a jeho týmovému kolegovi Bösigerovi sedmá. Přestože bodová ztráta na pátého Kisse je propastná (pro Lacka 49 bodů), oba piloti slibují, že o co nejlepší příčku budou bojovat až do posledního odmávnutí šachovnicového praporu.


Se stejnou vervou svede souboje s rychlejšími vozy i Frankie Vojtíšek z Jablonce, který se v závěru ještě pokusí prokousat do elitní desítky.


Pořadí ME (dva závody před koncem):
1. Albacete (Šp./MAN) 340 b., 2. Hahn (Něm./MAN) 319, 3. Östreich (Něm./MAN) 274, 4. Vršecký (ČR/ Buggyra) 241, 5. Kiss (Maď./MAN) 230, 6. Lacko (ČR/ Renault) 181, …12. Vojtíšek (ČR/MAN) 30.