Vánočně nazdobené dřevěné stánky na Mírovém náměstí v Litoměřicích i přes desítky rozzářených světýlek a dalších dekorací působí na kolemjdoucího smutně. Jejich okna totiž zůstávají zavřená. Vůni svařáku, punče a sladkých dobrot tu neucítíte, protože plánované trhy se ze známých důvodů nekonají ani letos. Alespoň děti se tu těší z dřevěného betléma nebo koutku se sněhuláky, který slouží jako kulisa pro vánočně laděné fotky.

Jen několik málo hodin před jejich plánovaným otevřením, kdy si tu první stánkaři už pomalu chystali své zboží, vláda konání vánočních trhů z obav před šířením koronaviru zakázala.

Je jasné, že řada lidí, která se na vánoční atmosféru trhů těšila, nesla nařízení s velkou nelibostí. A co teprve stánkaři, pro něž je prodej zboží na trzích hlavní obživou. Některá města v Ústeckém kraji i jinde po republice se sice rozhodla nařízení obejít, trhy přejmenovat a nechat je tak otevřené dál, ale to nic nemění na tom, že je to postup značně kontroverzní.

V sobotu proběhly zimní trhy v Litoměřickém gotickém hradu.
FOTO: Na hradě se konal zimní jarmark. Lidé mohli nakoupit vánoční zboží

Hlavně s ohledem na zdravotníky, kteří se na (zase už) přeplněných covidových jednotkách starají o těžce nemocné pacienty. Navíc si oproti prvním vlnám místo potlesku a chvály musí stále častěji vyslechnout nenávistné výlevy jedinců, kteří covid pokládají za rýmičku.

Na druhou stranu, zatímco vánoční trhy vládě vadí, plná obchodní centra nebo hospody, které se otevřeně hlásí k nekontrolování certifikátů o očkování či prodělané nemoci, zůstávají bez povšimnutí.