V Třebenicích pamatují časy, kdy se dva sbory německý a český hádaly o jednu stříkačku. Došlo to prý tehdy tak daleko, že kvůli jejich vzájemným naschválům lehly popelem tři domy, tak se o tom dodnes vypráví.

V devadesátých letech 20. století Sbor dobrovolných hasičů v Třebenicích, který příští rok oslaví 145. výročí založení, málem zanikl. Nakonec pomohli sbor dobráků zachránit hasiči z povolání. Dnes má SDH v Třebenicích celkem čtyřiadvacet členů, výjezdová jednotka 17 členů.

Sbor patří do kategorie jednotek s výjezdem do deseti minut a spolupracuje i s městem Lovosice. „Přestože dobrovolníci nemají takový výcvik jako profesionálové, musejí zvládat stejně náročné situace," říká Vladimír Novotný, velitel SDH.

„Největší problém je při požárech budov, kdy člověk musí v žáru a kouři hledat ohnisko požáru a snažit se ho uhasit, jak tomu bylo třeba při požáru penzionu v Třebenicích před šesti lety," vzpomíná starosta dobrovolných hasičů Třebenice Vítězslav Lisec.

„S mládeží to máme tak střídavě. Spíš hasíme, než soutěžíme s dětmi," konstatuje velitel Vladimír Novotný. Starosta Vítězslav Lisec věří, že až dorostou jejich vlastní děti, bude to s mládeží v Třebenicích určitě lepší.

Poslechněte si víc dnes po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli na frekvencích 88,8 FM, 102,3 FM a 97,4 FM.

Dobrovolné hasiče z Třebenic můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 27. listopadu 2015 do 15:00 hod podpořit zasláním SMS tvaru DOBRACI(mezera)TREBENICE na číslo 900 11 04.