V této době jsme si většinou plánovali letní dovolené, návštěvy příbuzných a přátel ze vzdálenějších míst republiky, kupovali si vstupenky na velké festivaly a dětem letní tábory.

Na tom zda hranice zůstanou zavřené, se neshodne ani Hamáček s Prymulou. Nikdo z mého okolí, ani ti největší optimisté, si letos zájezd do ciziny zatím neobjednali, i když je řada cestovních kanceláří nabízí. V ohrožení jsou také festivaly. Zatímco někteří pořadatelé je rovnou odpískali, ti zbylí ještě věří v zázrak.

Hasičské slavnosti 2017: Večerní program na Lodním náměstí
Obavy z viru ruší velké akce na Litoměřicku. Hasičské slavnosti budou jindy

A nad letními tábory zatím visí otazník. Přitom pro celou řadu rodičů jsou zásadní. Zajistit dohled a vyžití malých školáků na celé prázdniny není v silách snad žádného pracujícího rodiče a ti bez hlídacích babiček se bez táborů zkrátka neobejdou. Navíc se na ně celý rok těší i samy děti.

Většina organizátorů letních táborů zatím doufá, že se uskuteční v nasmlouvaných termínech. Vláda jim zatím dala v rámci rozvolňování zelenou od června. Záviset to však bude na vývoji epidemie. Pokud bude situace, jak všichni doufáme za dva měsíce lepší, určitě by se dalo vyřešit, jak tábory hygienicky zajistit, aby se jich děti mohly zúčastnit a ne je rušit.

Ilustrační foto
Průvodčí v Ústeckém kraji zase odbavují. Stát do tratí investuje