Zemědělci jsou nešťastní. Úroda jim mizí doslova před očima. „Za 20 let, co hospodařím na 26 hektarech polí, nepamatuji takovou spoušť. Ještě víc škodí hraboš lidem se záhumenkami, ti nesklidí prakticky nic,“ popsal zemědělec z Radovesic.

Předseda litoměřické agrární komory Miroslav Novák, který je současně ředitelem straškovské zemědělské společnosti Astur, přiblížil, že hraboši jsou přemnožení na celém Litoměřicku a jediným řešením pro snížení jeho výskytu je provedení posklizňové hlubší podmítky a narušení hraboších hnízd.

Na Litoměřicku začaly žně, sklizeň ozimů mají za sebou zemědělci na Roudnicku a další zemědělci vyjeli s kombajny do polí koncem týdne.
OBRAZEM: Se začátkem prázdnin odstartovaly na Klapém žně

Je dobře, že zemědělci plánují s přemnoženými hraboši zatočit jinak než nechvalně proslulým stutoxem. To, že tento jed zároveň ohrožuje i dravce, kteří s regulací hrabošů pomáhají sedlákům přirozeně, už totiž dobře víme.

Metody boje pomocí hlubší orby či návrh na častější sekání škarp v sousedství polí jsou rozumnějším krokem pro zachování přirozené rovnováhy v krajině.