Cenné sbírky z depozitu už byly odvezeny na jiná místa. Pro zajímavost, bylo mezi nimii sedm obrazů, které dříve patřily do soukromé sbírky Adolfa Hitlera, a které teprve před zhruba osmi lety našel v doksanském archivu amatérský historik a badatel.

Státem chráněnou památku už zanedlouho převezme pod svou správu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten se bude pro opuštěný komplex budov snažit najít nového majitele, který by je smysluplně využil. To je právě věc, které se obávají místní. Drtivá většina staveb není v dobrém stavu, u některých se dá hovořit i o stavu havarijním, například při pohledu na propadlé střechy postranních budov u hlavního vchodu.

Náklady na opravy a restaurátorské práce jsou odhadnuté na 400 milionů korun. Investor, který by byl schopný zámek a jeho další části opravit, se podle místních bude hledat jen těžko.

Zdevastovaný zámek, sýpka a pivovar v Doksanech předá Národní památkový ústav Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
FOTO: Památkáři opouštějí areál v Doksanech. Místní se bojí, že zchátrá

Naskýtá se otázka, zda by o prostory neměli zájem premonstráti. Těm už řadu let patří severní část bývalého konventu. Obývají ho řádové sestry, které tam vyrábí bylinné směsi a likéry. Jejich část budov je opravená a dobře udržovaná. Vedení kláštera však k této otázce zatím mlčí.

To, zda se najde mecenáš, který seo zanedbanou památku postará, není zatím jisté.

Jistý je ale fakt, že každý rok, kdy se stavby nechají bez důkladné údržby chátrat, bude znamenat jen další devastaci dříve tak významného zámku s klášterem, kde na začátku 12. století získávala vzdělání také Anežka Přemyslovna, později známá jako svatá Anežka Česká.

Filip Votoček (vlevo) a Petr Bureš ze spolku Siva na obhlídce chráněného území Bílé stráně.
Spolek Siva vzdělává děti na Litoměřicku. Pomáhá zájmovým oddílům s penězi