Znáte to sami. Těžký den a vy se rozhodnete, že si zpříjemníte alespoň večer, třeba návštěvou kina. V litoměřickém kině Máj zrovna dávají film Rocketman o Eltonovi Johnovi. Na pokladně zaplatíte 140 korun za osobu, usadíte se a těšíte se na hudební zážitek. Jenže sotva začne film, slyšíte křup… křup… Křupání popcornu doprovází srkání koly a v nejlepším vám vypálí zornice oka náhle rozsvícený telefon. To když divák před vámi musí nutně zkontrolovat chat. Z filmu nemáte nic, domů odcházíte naštvaní a litujete 140 korun utracených za nic.

Fotografie redaktorů severní ČechyZdroj: Deník / Karel Pech

V litoměřickém kině a stejně tak v kině ve Štětí je kinokavárna, kde se občerstvení prodává. Provozovatelé kina ale nemohou nájemci nakázat či zakázat, jaké zboží smí prodávat. Řešením by možná bylo zakázat s popcornem a kolou vstup do sálu, ale… Jak říká vedoucí litoměřického kina Michal Špadrna: „Může se to jevit jako problém, ale je to trend a diváci to vyžadují. Pokud to zakážeme, diváci nám odejdou jinam.“

Zároveň dodává, že problémem jsou i nohy na sedačkách a to, že uvaděčky bohužel nemají žádnou pravomoc, jak neposlušného diváka z kina vykázat. Před pár týdny řešili případ, kdy náctiletá slečna znečišťovala sedačku a na upozornění nereagovala. Nakonec museli zavolat hlídku strážníků.

Oblíbený den záchranářů Ústeckého kraje 2019 přilákal i přes velmi teplé počasí tisíce návštěvníků.
FOTO: Den záchranářů v Litoměřicích přilákal malé i velké

Kina se stále modernizují a snaží se divákům nabízet vetší komfort. Měl by se ale „zmodernizovat“ i divák, protože celý ten problém je pouze o lidech. Vy, kteří nedokážete akceptovat základy slušného chování, rušíte ostatní, znečišťujete kino a nedokážete na dvě hodiny vypnout telefon, zůstaňte raději doma. Ostatní diváci si o to více užijí představení, vás nebude nikdo okřikovat a spokojené budou obě strany.

A vy, provozovatelé kina, nechcete ze strachu ze ztráty diváků nic zakazovat. Ale udělejte to. Když se nedokáží změnit lidé, změňte se vy. Na operu se s popcornem také nechodí. Klidně zakažte do sálu vstup s občerstvením, rušte telefonní signál, udělejte to! Možná ztratíte pár platících diváků, kteří vaše pravidla nedokáží akceptovat. Možná ale získáte zpět diváky, kteří právě kvůli těm neohleduplným přestali do kina chodit.