Ve velkých městech se pořádaly proti jejich nošení protesty a sociální sítě zaplavily příspěvky, kde si lidé radí, jak ústenky upravit, aby přes ně mohli lépe dýchat, ale zároveň splňovali nařízení o povinnosti mít ústa a nos zakrytá.

Můžeme tak vidět roušky ušité ze síťoviny, z krajky a dokonce i ze záclon. U těch klasických chirurgických si zase řada domácích kutilů odpárává vnitřní bílou vrstvu. Pravdou je, že se jejich nositelům opravdu lépe dýchá a šichtu v práci zvládnou bez mdlob. Pravý účel však takové ústenky zcela pozbývají. I když rouška není samospásná, je společně s nezbytnou hygienou a zdravou životosprávou, jediným preventivním opatřením, které v tuto chvíli v boji s covidem máme.

Vzhledem k razanci, s jakou se v posledních dnech virus mezi lidmi šíří, a jen na Litoměřicku přibylo v druhé polovině minulého týdne zhruba třicet nových případů, by měla být čistá a funkční ústenka ve společnosti samozřejmostí. Zda se jejich znovuzavedení ukáže jako dobrý krok, uvidíme do měsíce na aktuálních statistikách.

Krajská zdravotní zavádí od úterý preventivní opatření ve všech svých nemocnicích.
Krajská zdravotní zavádí od úterý preventivní opatření ve svých nemocnicích