V uplynulých dnech Ústecký kraj avizoval, že do posledního června musejí lidé vlastnící čipovou kartu s obrázkem jelena projezdit kredit a koupit si novou. Pro spoustu držitelů je narychlo utratit najednou stovky nebo i víc než tisíc korun potíž.

Proč kraj ruší zrovna karty s jelenem? Jak vysvětlila mluvčí krajského úřadu Magdaléna Fraňková, vydal je předchozí dopravce TD Bus (dříve BusLine). Ten ale přestal plnit závazky vůči clearingovému centru, které peníze rozúčtovává mezi všechny dopravce krajského integrovaného systému. Když se to stávající dopravci dozvěděli, chtěli okamžité ukončení karet. Kraj vyjednal aspoň 30. červen.

Platnost karet vydaných dopravcem BusLine a. s. (TD Bus a. s.) bude ukončena k 30. 6. 2019, od 1. 7. 2019 budou karty neplatné.
Kredit na dopravní kartě vyčerpejte a už nenabíjejte. Přestanou platit

Jaroslav BalvínZdroj: Deník/Karel PechJe pravda, že hejtmanství sklízí, co nezaselo. O tom, že si firma strká peníze z karet do kapsy, ale přece muselo vědět už déle. Nebo to mohlo vzhledem k pověsti společnosti předpokládat a už dříve avizovat ukončení karet k pozdějšímu termínu, aby měli lidé na řešení dost času. Kdo nesleduje zpravodajství, nemá Facebook a pomine informační letáčky v autobusech, ten se o situaci včas nedozví.

24. června budou krajští zastupitelé rozhodovat o tom, kdo zaplatí škodu za nevyčerpaný kredit a ponese i náklady na nové karty. Jestli dotčení cestující nebo TD Bus. Respektive kraj, ten by totiž částku přičetl k pokutám přesahujícím 100 milionů, které dřív vystavil firmě za neplnění smlouvy, a jichž se stejně nejspíš nedočká.

Zastupitelé by měli zvednout ruku pro to, aby nebyli škodní vlastníci karet s jelenem. Hejtmanství se tím cestujícím omluví za šibeniční termín. Škodu sice de facto zaplatíme všichni. Buďme ale solidární s těmi, kdo nám účastí na veřejné hromadné dopravě šetří plíce i přes rizika, která v poslední době čekání na zastávkách přináší.