TI se zaměřuje na různé aspekty tohoto neblahého jevu včetně fungování veřejné správy, kvality zákonů nebo vlivu podnikatelských a zájmových skupin na chod státu.

Aktuální příklady z domácích luhů a hájů ukazují, že ačkoli éra premiérských metres, které rozhodují takřka o každém milionu ze státního rozpočtu, je naštěstí minulostí, vyhráno není.

Vrchní personalista

Zakázka na informační systém pro e-shop na elektronické dálniční známky dokazuje, že šíbři se nikdy nevzdají a s vidinou bezpracného zisku se vždy budou chtít otřít o státní kasu. Ataků na ministerstva dopravy, obrany či bohaté magistráty bude v tomto směru pořád hojnost. Vějíř lákavých možností na podojení eráru se otevírá především u různých IT zakázek, kde lítají desítky miliard, přičemž podstatě věci málokdo rozumí.

Kateřina Perknerová
Komentář Kateřiny Perknerové: Zaujmout, ale nebýt laciný

Důležité je, v jaké míře jsou ministři, náměstci, primátoři a úředníci schopni tlakům odolat. A pokud podlehnou, zda je tu mechanismus, který se jich dokáže zbavit, eventuálně je poslat k soudu. Nad rychlostí, s jakou skončil ministr dopravy Kremlík, by protikorupční organizace mohly jásat.

Jenže exemplární vyhazov o podstatě korupce mnoho nevypovídá. Mezi premiantské země totiž patří hlavně ty, v nichž je silná občanská společnost, nezávislá justice i média a kde silní byznysoví hráči nepíšou klíčové zákony sobě na míru.