Důležité je nyní však zajistit co největší ochranu zdravotníků a dalších profesí ze záchranného systému. Jako problém se ukázal naprostý nedostatek roušek jak ve zdravotnictví, tak i dalších veřejných službách.

Karanténa - InfografikaZdroj: Deník„Co se týče distribuce ochranných prostředků primárně určených zdravotníkům a zařízením sociálního typu, tak prozatím Ústecký kraj obdržel pouze várku určenou Masarykově nemocnici a Zdravotnické záchranné službě,“ sdělil v sobotu hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček s tím, že stát do kraje poslal jen 3 480 respirátorů a přikázal, že mají být přiděleny jen nemocnici v Ústí nad Labem a krajské zdravotnické záchranné službě.

Ale co ostatní nemocnice a lékaři v ordinacích? Na ty se stát vykašle? „V této chvíli musíme s politováním konstatovat, že ostatní poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb budou muset vyčkat na další dodávku. Aktuálně nemáme od ministerstva relevantní informaci o termínu dodání ani o počtu,“ doplnil sobotní vyjádření hejtman.

Premiér versus roušky

Předseda vlády Andrej Babiš na jedné z tiskových konferencí uvedl, že roušek je dostatek a pokud někomu chybí, má mu zavolat a on je osobně přiveze. Ještě ten den pak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch naznačil, že ochranných pomůcek chybí statisíce až milion.

V této situaci by bylo nasnadě, aby byl premiér lépe informovaný a nesliboval něco, co splnit nelze.

Ilustrační foto
Litoměřice jsou bez MHD. Radní zastavili provoz autobusů

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník