Nic tomu nenasvědčuje. Jistě, v politice, a zvláště české, nemá smysl dělat prognózy. O směrech a tendencích se mluvit dá. A zatím nejsou žádné indicie k tomu, že by měla padnout hegemonie současného předsedy vlády. Koncem roku se na něj sesypalo vše: Evropa potvrdila, že je ve střetu zájmů. Nejvyšší státní zástupce obnovil trestní stíhání v případě Čapího hnízda. Čtvrt milionu nadšených a dobře organizovaných demonstrantů žádalo demisi. A agent Bureš stále není vymazán z registru StB.

Martin Komárek.
Glosa Martina Komárka: Blouznivci na obou stranách klimatu

Přesto Babiš nejenže neodstoupil, ale ani o tom nezauvažoval. Hnutí ANO mu zůstalo bezvýhradně věrné. Podpořili ho koaliční partner a koaliční registrovaný partner. A hlavně prezident. Co by se muselo v počínajícím roce stát, aby Andrej Babiš padl na kolena? Snad jen prudký propad hospodářství, a k tomu se neschyluje.

Tato „předpověď“ musí znít hrozně pro uši opozičních poslanců. Měli by možnost ji změnit, kdyby našli vůdkyni či vůdce a dokázali se sjednotit. To je ovšem ještě méně pravděpodobné, než že premiér, pohnut svědomím či čímkoli jiným, odjede činit pokání na horu Athos.

Martin Komárek.
Glosa Martina Komárka: Rusko a Čína? Neděsme se