Strážníci městské policie dětem ukazovali pomůcky určené nejen k záchraně lidí, ale i zvířat. Děti měly možnost prohlédnout si jejich služební auto a člun. Příslušníci dopravní policie informovali o bezpečnosti na silnici a ukázali dětem radar na měření rychlosti.

Hasiči předvedli vybavení hasičského vozu a pomůcky, které používají při zásahu ohrožených lidí při dopravních nehodách a také při požárech. Děti měli možnost prozkoumat sanitku městské nemocnice. Studentky pedagogické školy, které zastupovaly organizaci ČČK, poutavě demonstrovaly na figuríně umělé dýchání a ukazovaly, jakým způsobem se ošetřují drobná poranění. Spolek OPER děti poučil, jak se chovat při setkáních se zvířaty a s volně pobíhajícími psy. Děti přivítaly možnost si zvířátka pohladit a vše si vyzkoušet přímo na místě.

Velký úspěch také sklidila ukázka výcviku psů, které připravili zaměstnanci vězeňské služby. Na místě jim demonstrovali zásah při přepadení a to, jak jejich psi reagují na povely, jak se chovají při zásahových akcích, ale také, že dokážou být i milými mazlíčky.

„To, že si děti mohou prohlédnout všechny složky IZS na místě, vše si tzv. osahat vede k tomu, že získávají důvěru v tyto složky a zjišťují, že policisté, hasiči a ostatní jsou milí lidé, kteří nám pomáhají." řekla Hana Mráčková, spoluorganizátorka z MŠ Eliášova.

Akce Zdravého města Litoměřice proběhla díky projektu READY 21 podpořeného z Programu švýcarsko české spolupráce Ministerstva životního prostředí ČR.