Možná si ještě vzpomenete na čtvrtfinále olympijského turnaje v Salt Lake City v roce 2002, v němž vysoce favorizované Švédsko (po nevídané minele gólmana Tommyho Sala) utrpělo šokující porážku od podceňovaného Běloruska.

Trenérská porada na české střídačce (Filip Pešán a Martin Straka).
Dělníky do každé lajny. Pešán chystá razantní změny v české sestavě

Na mistrovství světa ale Švédsko s tímto soupeřem nikdy neprohrálo. Až na šampionátu v Rize došlo na přepsání hokejové historie: Bělorusové zdolali ve skupině A bezzubé Seveřany 1:0 a tým Tre kronor je na tom stejně jako Češi. Po dvou duelech ani bod.

Hrdiny zápasu byli autor jediného gólu German Něstěrov a brankář Danny Taylor (Kanaďan s britskými kořeny se před pár lety mihl i ve Spartě a nedávno získal běloruské občanství), který se blýskl čistým kontem. Zlikvidoval všech 32 švédských střel.

„Je to nejdůležitější gól, jaký jsem kdy vstřelil,“ zářil Něstěrov.

Naopak Švédové nechápavě vrtěli hlavami. „Většinu zápasu jsme kontrolovali puk. Měli jsme dost šancí, ale prostě jsme je nedokázali proměnit. Hrozně se trápíme. Musíme začít vyhrávat a najít zase radost ze hry. Příští zápas je pro nás buď anebo,“ řekl útočník Rickard Rakell.

Jan Kovář dobývá švýcarskou branku.
Českého kapitána štvaly hlavně fauly. Vím, jak jsou Švýcaři dobří, říká Kovář

V něčem je švédská situace ještě horší než česká. Tuzemský nároďák totiž prohrál (není to valná útěcha) se silnými soky Ruskem a Švýcarskem, zatímco Švédové čelili v prvních dvou zápasech papírovým outsiderům. Jenže se ukazuje, že mezinárodní hokej je skutečně čím dál vyrovnanější.

Před pondělním mačem s Bělorusy je to pořádné varování i pro českou družinu…