Předchozí
1 z 5
Další

Chovatelka Tereza Henzlová vymyslela „hnůj bag“Zdroj: archiv Terezy Henzlové

"V tu chvíli jsme prozřeli a zjistili, že některým lidem i na vesnici vadí koňský trus tak moc, že jim nestačí „koblížek“ odkopnout ke krajnici, jak úklid řeší většina jezdců, pokud vůbec. Představa, že si má jezdec dát trus do kapes nebo s sebou vozit lopatku a igelitku, je v obou případech samozřejmě nesmysl,“ popisuje Tereza Henzlová s tím, že incident byl pro ni natolik traumatický, že začala usilovně přemýšlet nad řešením, které by takové situace eliminovalo.

Chovatelka Tereza Henzlová vymyslela „hnůj bag“Zdroj: archiv Terezy Henzlové

Na internetu se začala shánět po nějaké pomůcce pro jezdecké koně v podobě vaku, který by sloužil na zadržení trusu. Jednoho malého výrobce našla pouze v Americe, rozhodla se proto zkusit podobný vyrobit a vyřešit tak konečně problém, který trápí řadu jezdců. Na svět tak přišel hnůj bag. „Začátky samozřejmě nebyly vůbec jednoduché. Od hledání padnoucího a hlavně funkčního střihu po honbu za dokonalým materiálem a peripetiemi se šicími stroji. Více než rok po prvotní myšlence máme hotový funkční produkt, který na ranči hojně využíváme a stále testujeme,“ říká Tereza, která je předsedkyní Ranče pod Skálou. Bagy si přímo samy se svými kolegyněmi na ranči šijí. Na výrobu používají technickou tkaninu vyráběnou v Čechách. Je nehořlavá, voděodolná a silná.

Chovatelka a autorka myšlenky Tereza HenzlováZdroj: archiv Terezy Henzlové

A jak se vlastně hnůj bag koni přidělává? „Bag na koni drží díky třem jednoduchým popruhům, které se připnou buď do jakéhokoliv sedla anebo k madlům či obřišníku. To, aby trus do bagu vždy stoprocentně spadl, zajišťuje popruh, kterým se koni k bagu lehce upevní ocas. Jakmile kůň začne vykonávat potřebu a zvedne ocas, tak tím bag otevře,“ vysvětluje chovatelka mechanismus. Koně prý pomůcku snáší většinou bez problémů. Nevoli mohou vyvolat například u citlivějších jedinců, kteří si na ně zpočátku musí postupně zvyknout.

Chovatelka Tereza Henzlová vymyslela „hnůj bag“Zdroj: archiv Terezy Henzlové

Nabízí se také otázka, jak se hnůj bag vyprazdňuje. „Naplněný bag je samozřejmě těžší a při naklusání se natřásá, nicméně díky našemu vysýpacímu systému se tento problém velmi záhy vyřeší i bez nutnosti z koně slézt a bag vysypat. Jakmile vjedeme na první louku a naklušeme, tak právě díky lehkému natřásání a dvěma malým dírkám po stranách trus během chvilky propadá ven a bag je opět lehký a koně nezatěžuje,“ odkrývá vychytávku Tereza.

Chovatelka Tereza Henzlová vymyslela „hnůj bag“Zdroj: archiv Terezy Henzlové

Výrobek si nenechávají na ranči jen pro sebe a nabízí ho i dalším zákazníkům. Kromě Česka, už putoval k chovatelům také na Slovensko a do Švýcarska. Třebívlický Ranč pod Skálou obývá v současné době devět koní a jeden mini poník. V zookoutku nechybí ani další zvířecí osazenstvo a kocouři. Ranč funguje také jako turistická jízdárna, která nabízí i kratší vyjížďky nebo procházky se začátečníky.