Předchozí
1 z 4
Další

Kamila FilipováZdroj: archiv Kamily Filipové

Kromě výcviku psů pořádají štětští kynologové řadu akcí. V minulosti to byly například oblíbené Voříškiády a nyní to je třeba Pochod pro útulky nebo výstavy s bonitací či zkoušky pro chovatele. „Členů už je v současné době mnohem méně. Dříve nás bylo kolem padesáti, teď devatenáct,“ vypočítává Kamila Filipová s tím, že do kynologického klubu přicházejí také kurzisti, kteří si pořídí psa a mají zájem s ním něco podnikat a cvičit ho.

Kamila FilipováZdroj: archiv Kamily Filipové

V klubu nezkušeným pejskařům ochotně s výcvikem pomáhají další jeho členky. Vysvětlí, jak se psem pracovat i doma, jak s ním zacházet i to, čemu se při výchově vyvarovat. „Měli jsme lidi, kterým stačilo přijít pětkrát a už věděli. Ale zároveň se našli i tací, kteří sice měli šikovného psa, ale nedovedli s ním pracovat a nepochopili princip výcviku. Já vždy říkám: Musíte projevit emoce. Když pes udělá něco dobře, je nutné ho hlasitě pochválit. Emoce v hlasu ve spojení s pamlskem je pro psa obrovská pochvala,“ radí Filipová. 

Kamila FilipováZdroj: archiv Kamily Filipové

Zájem o kurzy je po covidu kupodivu velký. „Řekla bych, že je to dáno tím, že lidé neměli moc jiných možností aktivit. Je to spojené i s tím, že spousta lidí vyráží více do přírody a vrací se od spotřebního života k těm obyčejným činnostem,“ domnívá se chovatelka.

Kamila FilipováZdroj: archiv Kamily Filipové

Sama ve své chovatelské stanici pečuje o pět fen německého ovčáka. „Je za tím spoustu práce. Není to jen o tom nechat fenu nakrýt a pak prodat štěňata. Je nutné absolvovat výcvik, který je završen zkouškami. Dále výstavy, jež potvrdí standard daného jedince, a zdravotní testy, které eliminují vady u potomstva. Než se dopracujete k chovnosti feny, trvá to dva roky,“ upozorňuje Kamila Filipová. Přesto je však chov a starost o psy jejím celoživotním koníčkem a náplní.