Předchozí
1 z 5
Další

Jonáš StrnadZdroj: archiv Jonáše Strnada

"K trénování brankářů jsem se dostal přes kamaráda Kubu Rusého, který v Litoměřicku trénoval. Hráli jsme spolu v Kopistech a věděl, že mám nějaké zkušenosti z Teplic, kde jsem měl brankářské tréninky. Poprosil mě, zda bych nezačal trénovat jeho dva brankáře. Později se o tom dozvěděl šéf Litoměřicka Pavel Zuna, který mi nabídl, abych si vzal tréninky všech mládežnických brankářů,“ vzpomíná na své začátky Jonáš Strnad.

Jonáš StrnadZdroj: archiv Jonáše Strnada

Podle něj je důležité, aby trenér brankářů měl zkušenosti s fotbalem jako gólman. „Pokud se chce někdo specializovat na trénování brankářů, tak by měl mít nějaké zkušenosti. Je to hodně specifická pozice,“ poznamenal. Pokud je možné trénovat a hrát zápasy, tak na fotbalových hřištích je prakticky každý den. „Tréninky mám čtyřikrát v týdnu hodinu a půl. Během víkendů se snažím být na zápasech, abych brankáře viděl v akci,“ odhalil časové vytížení a pokračoval: „Práce na plný úvazek to určitě není. Dostáváme odměny, ale určitě to není na to, abychom se tím mohli živit.“

Jonáš StrnadZdroj: archiv Jonáše Strnada

Jonáš Strnad coby trenér brankářů musí pochopitelně sledovat trendy, které jsou v tomto oboru aktuální. „Brankáři se momentálně hodně zaměřují na hru nohou. Fotbal se v tomto směru hodně posunul, gólmani se hodně zapojují do hry, a proto potřebují dobře hrát nohama. V současné době se vyvíjí hodně pomůcek, které jsou vhodné pro trénování brankářů,“ sdělil a odhalil některé zajímavé pomůcky. „Nedávno mi přišly šišaté míče. Pokud ho kopnete, tak si v podstatě dělá, co chce, takže gólman do poslední chvíle neví, kam má skočit. Pokud trénujeme centru, používáme nafukovací hráče, kteří simulují útočící hráče.  Brankář je tedy musí prorazit a chytit míč,“ poznamenal.

Jonáš StrnadZdroj: archiv Jonáše Strnada

V současné době není možné trénovat, což je pro brankáře podstatně horší než pro hráče v poli. „Kluci, kteří hrají v poli si mohou například kopat o zeď. Všichni brankáři doma nemají takové možnosti, aby si trénink mohli udělat. V domácích podmínkách se dá trénovat částečně dynamika, odrazová síla. Pokud nemáte někoho, kdo by na vás kopal, tak chytání míče trénovat nejde. Nahradit plnohodnotně brankářský trénink v domácích podmínkách příliš nejde,“ řekl Strnad.

Jonáš StrnadZdroj: archiv Jonáše Strnada

Jonáš Strnad studuje vysokou školu. „Chodím na Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity, studuji dějepis a společenské vědy. Jsem ve druhém ročníku, všechny zkoušky mám zatím úspěšně složené. Nyní vymýšlím téma pro bakalářskou práci. Přesné téma ještě nevím, chtěl bych se věnovat konci druhé světové války v Litoměřicích,“ dodal na závěr.