Ale na vavřínech neusíná Ondřej Ládek alias Xindl X, který vystoupí v sobotu 2. února od 20.00 v Domě kultury v Ústí nad Labem na 4. Plese severočeských patriotů. A vedle něj i Hana Zagorová, Jiří Korn, Petr Bende, Leona Machálková či duo Těžkej Pokondr. Novým, či chcete-li novoročním singlem i klipem z jeho CD „Lá$ka" je sžíravá artistická balada „Dočasná svatá".

Ostatně, filmová podoba dává této úvodní skladbě alba „Lá$ka" jednoznačně nový rozměr. Jestlipak měl Ládek klip v hlavě už když psal tuto poklidnou píseň s klavírem a houslemi? „Stále jen váhám, zda ti vládnout, nebo podlehnout?/ Vždyť duši tu si nelze koupit, jenom pronajmout…"

„Oproti předchozím videím Zlato a Štědrý večer je velmi nexindlovská," soudí Jiří Kouba z Universalu. No ano, autorem textu je zas Xindl X. Autorství hudby ovšem přenechal Daliboru Cidlinskému juniorovi, hráči na klávesy ve své kapele a synovi známého folkového hudebníka ze severu Čech, zakladatele skvělého folkového Dua Cis.

„Ta písnička vznikla pro album Lucie Bílé. Ale nakonec jsem s ní natolik srostl, že jsem se rozhodl nechat si ji pro vlastní desku," řekl Ondřej.

Klip i s La Putykou

„Nechci dělat písně přes kopírák. Asi by to bylo jednodušší, ale dělat další a další kopie Anděla a Lásky v housce by mě nebavilo. Zkouším nové polohy, jako je tato hořká milostná balada o nelásce. O tom, jaké je, když si někdo myslí, že se zamiloval, ale chce jen někoho přetvářet k obrazu svému. V klipu to ukazujeme na příběhu mladé akrobatky a jejího principála, který ji nevyslovenou láskou dusí," popsal Xindl X své další originální video. Ostatně, také on sám v něm hraje, jako ve všech ostatních svých klipech.

Nové video natočil Vít Karas, režisér pohádek Micimutr či O pokladech i autor klipu Olgy Lounové „Gynekolog amatér". Zlého principála hraje v Dočasné svaté" Rosťa Novák a ostatní artisty jeho kolegové z Cirku La Putyka. A to dokonce přímo pod cirkusový šapitó Putyky. Část klipu přitom vznikla přímo při představení „Slapstick sonata", druhé celovečerní show La Putyky. Při úžasné a strhující představení plném humoru i umění artistů, které loni v Činoherním studiu v Ústí nad Labem publiku nabídl divadelní festival Kult 2012. Většina z nás nad uměním klaunů i artistů Putyky tajila dech, či spíš si ze Sonaty „sedla na zadek". Byla a je dokonalá!

Zlato v provazech

V živém rozhovoru s Xindlem X, kterého letos zjara čeká akustické turné, jsme se nejprve vrátili ještě ke „Zlatu", prvnímu hitu z jeho alba „Lá$ka".

Ondřeji, je „Zlato" jakýmsi druhým dílem hitu „Láska v housce"? Také je na orientální notu…
Hudebně určitě. Ale myslím, že i textově. Že je to takový podrobnější pohled na stejné téma. „Láska v housce" byla o tom, jak se lidi často vrhají do kompromisních vztahů a „Zlato" je už podrobnější popis jednoho takového kompromisního vztahu.

Vznikla „Dočasná svatá", na kterou máte nové video, opravdu celá pro Lucii Bílou?
Vlastně ne, ten text jsem měl v šuplíku asi osm let. Ale Lucii jsme ji nabídl až s hudbou Dalibora Cidlinského Jr. Bílá do širšího výběru na loni novou desku původně zařadila moje tři věci. Vedle „Dočasné svaté" ještě i „Chodník slávy" (se slovy „Snídáš laskominy bez pocitu viny a všichni kolem pohledem/ Svlíkaj tvoje miny a našláplý miny už čekaj pod ledem…" – poznámka autora) a „Bílej kůň" (tedy tango s textem „Ač je mi nanic, není mi do breku/ Z lásky k tobě vyplatím se, snad daj mi hypotéku/ Odečtu z daní každém z tvejch doteků/ Když nemůžu bejt tvým princem, nechci bejt ani tvůj bílej kůň…" – poznámka autora). Obě byly psaný pro Lucii Bílou na úplně jiný melodie, ale pak jsem si k nim udělal nový melodie sám.

Havaj nebyla havaj

Pokud vím, na natáčení klipu „Láska v housce" ze svého druhého alba „Praxe relativity" (2010), který se odehrával jakoby „na poušti", nevzpomínáte moc rád; odehrával se sice ve vedru, ale vznikal v zimě a měl jste poté písek dlouho doslova všude. Ale co další vaše klipy, byly už víc v pohodě?
To ne. Třeba při natáčení klipu „Zlato", jak jsem byl přivázaný jako loutka, jsem měl zase všude oděrky od provazů. To bylo taky moc příjemný natáčení, co jsem si na sebe ušil. (ironický úsměv) A pokračovalo to v mojem předposledním klipu „Štědrej večer nastal." Odehrával se jakoby na Havaji nebo na jiném z exotických ostrovů. Když na mě ve studiu svítily silné reflektory, abychom uměle vytvořili atmosféru exotické krajiny, tak jsem se zase vařil v santovském kostýmu.
No, myslím si, že držím laťku těmi klipy nejen tím, jak vypadají, ale i kolik si toho při nich vždycky vytrpím.

Myslíte si tedy, že se při umění - a pro něj - musí trpět?
Já myslím, že nemusí. Ale zatím mi to nějak nevychází.

Které nástroje, ty méně typické, si nejvíc užíváte ve svých písničkách? Třeba i živé Casio ve stejnojmenném hitu?
To ne, jeho zvuk jsem si vytvořil na počítači.

No ale koupit Casio dnes už není problém. Tu mašinu už dnes stojí jen pár tisíc.
To možná jo, ale kdybych ho použil, třeba by to pak neznělo tak, jako když to není reálné Casio. Ono to Casio je spíš taková ideová metafora, myslím, že to nemusí být až tak popisné.

A další netypické nástroje?
Ty mě na koncertech baví hodně. Banjo využíváme ve více písničkách, než v kolika je natočené na desce „Lá$ka", a živě funguje parádně. Stejně tak steel kytara, kterou Pepa vozí na koncerty jen pár písniček.

Ale to pořád nejsou všechny…
My ale nemůžeme s sebou vozit všechno, musíme nástroje užívat s rozumem. Už tak jich střídáme hodně; já elektrickou i akustickou kytaru a k tomu ukulele, Pepa elektriku se steel kytarou a Jenda baskytaru a housle. Je jen škoda, že smyčce nejsou úplně hratelné živě. A stálo by strašně peněz, vozit s sebou trio nebo kvarteto. Na desce je to jednoduchý, tam Jenda nahraje jeden nástroj po druhém. Jen naživo jsme zatím nevymysleli, jak to udělat, aby hrál naráz baskytaru, kontrabas, violoncello, jedny housle, druhý housle… (smích).

Zmáčknout knoflík?

Tak prostě jen Jenda zmáčkne knoflík počítače. Co vy na to?
Proč ne? Já razím zásadu, že i to jde. Ale nesmí to být ta nejvýraznější věc na písničce. Tu by měl člověk vidět před sebou zahranou živě.

4. ples Severočeských patriotů, sobota 2. února, DK Ústí, 20.00

Akce v duchu agenta 007

Pobaví: Jiří Korn, Hana Zagorová, Petr Kotvald, Standa Hložek, Xindl X, Petr Bende, Leona Machálková, Těžkej Pokondr

Jen jediné předprodejní místo: 1. patro OC Forum v Ústí nad Labem, prodejna Janette, denně 9.00 – 21.00

Vstupné? 350 až 750 korun, to podle místa v Domě kultury Ústí

více: www.plespatriotu.cz