Vernisáž se bude konat ve čtvrtek 22. listopadu od 17 hodin v budově státního oblastního archivu. V úvodu zazní přednáška autorky Markéty Lhotové z libereckého muzea, která naváže na informace podané v textové části výstavy.

Výstava potrvá do 31. ledna příštího roku. 

Křišťálová nocněkdy též označovaná jako Listopadový pogrom či Říšský pogrom, byl protižidovský pogrom, který se odehrál v noci z 9. na 10. listopadu 1938 v nacistickém Německu, k němu připojeném Rakousku a v Sudetech. Podílely se na něm paramilitantní jednotky SA a běžní Němci, zatímco německé úřady nečinně přihlížely. Jeho název je odvozen od střepů rozbitého skla z oken a výloh židovských obchodů, domů a synagog.

Během Křišťálové noci bylo zabito podle nejčastěji zmiňovaného údaje 91 Židů. Zhruba 30 000 jich bylo zatčeno a internováno v koncentračních táborech. Židovské domovy, nemocnice a školy byly ničeny a rabovány. Více než 1000 synagog bylo vypáleno a zničeno bylo přes 7000 židovských obchodů.

Záminkou pro pogrom byl atentát na sekretáře německého velvyslanectví v Paříži, Ernsta vom Ratha, který spáchal židovský mladík Herschel Grynszpan. 

Zdroj: Wikipedia.org