Publiku se v magickém prostoru bývalého jezuitského kostela představili v sobotu pěvecké hvězdy Štefan Kocán a Anda-Louise Bogza. V jejich podání zazněly světoznámé árie z oper Mozarta, Händela, Dvořáka, Smetany, Pucciniho a Verdiho. Výkony sólistů i Plzeňské filharmonie odměnili diváci bouřlivým potleskem.

Podobnou atmosféru v do posledního místa zaplněném kostele měl i úvodní páteční houslový koncert. Postarali se o to virtuos Václav Hudeček a mladý houslista Jan Mráček, kterým jako malé překvapení večera úspěšně sekundoval další Hudečkův žák – vítězka letošní luhačovické akademie 16letá Eliška Kukalová.

„Svátky hudby v Litoměřicích mají vzestupnou tendenci. Potvrdily to oba večery. A koncert Štefana Kocána a Andy-Louisy Bogzy? To jsou skutečně světoví zpěváci, tady jsem snad nic jiného než mimořádný zážitek neočekával," uvedl Václav Hudeček, kterého navíc velmi mile překvapila Plzeňská filharmonie pod vedením mladého dirigenta Tomáše Braunera.

„Podala naprosto špičkový výkon. Děkuji také skvělému publiku, a samozřejmě velký dík i všem, kteří se na 3.ročníku Svátků hudby v Litoměřicích jakkoli podíleli. Dá-li Bůh, za rok v Litoměřicích zase nashledanou, " uvedl houslový génius, který patří k zakladatelům festivalu.

Atmosféra v Litoměřicích příjemně překvapila i Andu-Louisu Bogzu a Štefana Kocána, který si na festival našel čas v nabitém programu. Předtím natáčel svou první desku a hned v pondělí 7.září odlétá na tři měsíce do New Yorku, kde ho čeká další angažmá v Metropolitní opeře.

„Jezdím hodně po světě, ale tohle byl jeden z nejkrásnějších koncertů," uvedl slovenský zpěvák.

Pořadatelé litoměřických Svátků hudby ze sdružení Musica et education v čele s manžely Alenou a Zdeňkem Kuldovými už uvažují o příštím ročníku festivalu. Milovníci hudby se prý mohou těšit na setkání s dílem W.A. Mozarta v jeho jubilejním roce.

Svátky hudby jsou významným festivalem, který dává prostor mladým talentům. Vznikly sice v Praze, ale rozšířily se i do několika dalších měst. Od roku 2013 je pořádají také v Litoměřicích, letos tomu bylo za podpory města i Ústeckého kraje. Koncerty navštívilo už více než tři tisíce lidí.

Miroslav Zimmer