Do 2. ročníku klání Duchcovská kraslice přijímá Muzeum města Duchcov tradiční i netradiční velikonoční dekorace, pomlázky, kraslice či věnce do 22. března. „Soutěžní výrobky budou vystaveny od 25. března do 5. dubna v budově muzea v prostorách bývalé cukrárny. Nejlepší výrobky budou oceněny," slibují pracovníci duchcovského muzea.

Velikonoční DK Ústí

Program Velikonoce v Domě kultury chystá zmíněné Kulturní středisko (KS) na středu 27. března. V čase od 9.00 do 11.00 a od 15.00 do 18.00 na návštěvníky DK Ústí čekají ukázky řemesel, velikonoční jarmark i dílničky.

S touto akcí úzce souvisí soutěž „O nejhezčí dětskou výtvarnou práci na téma Velikonoce" v kategoriích od nejmenších dětí, po ty starší 13 let a pro žáky ZUŠ. Samostatná je pak soutěž „O nejkrásnější ústeckou kraslici". Je určena dětem od šesti let až dospělým. Uzávěrka soutěží je 20. března, vyhodnoceny budou den poté. „Vítězné práce získají ceny, představíme je na nástěnkách ve vestibulu Domu kultury, jména výherců oznámíme na akci i v médiích," slíbili zaměstnanci KS.

I do zoo, té v Ústí

Školáci z Ústí mají jarní prázdniny. Zoo Ústí jim po celých devět dní nabídne program, který je pobaví, umožní soutěžit i poučit se. Akce „Výzkumníkem v jihoasijské džungli" je na tuto oblast zaměřena záměrně. „Týká se celoevropské kampaně, která má informovat a upozornit na nebezpečí, hrozící přírodě jihovýchodní Asie kvůli kácení tropických deštných pralesů a jiným negativním vlivům," informovala Věra Vrabcová ze Zoo Ústí.

Stanovištní soutěže bude hostit pavilon šelem a jeho blízké okolí. Na devíti místech si děti vyzkoušejí aktivity, týkají se i práce přírodovědce v terénu. „Správné odpovědi či splnění úkolu si zapíší do soutěžního tiketu. Obdrží ho v pokladně zoo, po jeho odevzdání čeká na každého účastníka dárek. Všechny tikety budou slosovatelné, 5 výherců dostane po dvou volných vstupenkách od společnosti Ticket art na představení čínského národního cirkusu Feng Shui v neděli 24. března 2013 na Zimním stadionu v Ústí," řekla mluvčí.

… a za medvědy

Probuďte s námi medvědy, láká na 17. března Podkrušnohorský zoopark Chomutov. Pro medvídky Michala, Míšu, Nera i Noru připraví sladké probuzení, děti čeká zábavné medvědí soutěžení.