Již v neděli 30. června se od 16 hodin uskuteční v hradu vernisáž výstavy snímků Zdeňka Halíře a Vladimíra Kuřátka, nazvaná Máchův kraj poetický.

Tématem je kraj pod Bezdězem, který Karel Hynek Mácha tolik miloval. Není přitom náhoda, že výstava proběhne právě v Litoměřicích. Litoměřice jsou totiž městem, kde český básník strávil závěr svého života.

Autoři snímků nejsou žádnými nováčky v oblasti fotografie, neboť již mnohokrát vystavovali, ať už samostatně, nebo společně. Jsou držitelé řady předních umístění ve fotografických soutěžích.

„Téma krajiny a krajinného detailu, které mně je nejbližší, mě také naučilo vnímat přírodu a krajinu tak nějak opravdově. Nespěchám. Přesně podle krásného citátu Karla Čapka – „Člověk, který tuze spěchá, dojde možná k cíli, ale jen za tu cenu, že se nepodíval na tisíceré věci, které cestou minul. Člověk se musí do krajiny nejprve vcítit, trpělivě čekat, a pak mu teprve může být odměnou nevšední snímek," vyznává se Zdeněk Halíř.

Vladimíru Kuřátkovi se hrad Bezděz stal doslova osudovým.

„Bezděz jsem fotografoval ve všech ročních obdobích a ze všech možných pohledů. Stal se tak stěžejním objektem mého snažení. Snad tomu chtěl osud, že od roku 1995 žiji přímo v obci Bezděz pod ochranou nejkrásnějšího českého hradu, jehož genius loci mě úplně pohltil,"  přiznává Vladimír Kuřátko.

V loňském roce vydali oba autoři svou první fotografickou publikaci pod názvem Máchův kraj poetický, kterou poetickým textem doplnila Renata Mauserová.

Kniha představuje prostřednictvím uměleckých barevných fotografií, které zachycují romantickou krajinu ve všech ročních obdobích v neopakovatelných světelných atmosférách, oblast v Podbez-dězí, nesoucí jméno po českém romantikovi K. H. Máchovi. Fotografie jsou citlivě doplněny verši, které jsou vybrány nejen z děl K. H. Máchy a dalších českých básníků, ale jsou i vlastní tvorbou autorky.

V závěru knihy se můžete dočíst, jak se historicky měnilo a vyvíjelo pojmenování oblasti, kterou dnes známe jako Máchův kraj.

„Holdem básníkovi a jeho kraji je tato kniha. Obrazem 
a slovy odkrýváme tu nevtíravou něžnou poetiku, kterou, byť někdy v jiných kulisách, vnímal básník, když tehdy 21letý poprvé vstoupil do kraje pod Bezdězem," doplňuje editorka a autorka textů Renata Mauserová.

Eva Břeňová