Ve smyšleném příběhu se představí tradičně přes sto válečníků a další desítky doprovodu žen a dětí z několika skupin a projektů z Česka, Slovenska, Německa, Francie a Švýcarska ve zbroji a oblečení z konce 15. století.

Středověkým životem bude od rána do večera naplněn celý areál Vodního hradu. Na nádvoří proběhnou ukázky tanců tehdejší burgundské šlechty, zahraje dobová muzika, své umění představí šermíři a zbrojnoši při výcviku s dlouhými píkami.

Chybět nebudou ukázky dobových řemesel. Návštěvníci si mohou prohlédnout vojenský tábor a absolvovat komentovanou prohlídku zbrojnicí. Pro děti organizátoři připravili tradiční stezku, na které budou plnit řadu disciplín. Hlavní program se odehraje na bojišti v příkopu pod hradbami, který představuje ono významné údolí, o které se svede rozhodující bitva.

„Proti předchozím ročníkům jsme udělali změnu v programu. Poprvé se uskuteční dvě bitvy, a to od 13 a 16 hodin, to abychom umožnili shlédnutí děj většímu počtu diváků. Bitva proběhne za každého počasí. Už jsme si ji užili za deště i za tropického vedra, ale vždy jsme ji dotáhli před tisícovkou diváků do konečného vítězství,“ vysvětlil Tomáš Trsek, předseda pořádajícího spolku oživené historie Švýcarská pěchota – Rattenschwanz.

Spolupořadateli akce je město a Nadace Historické a kulturní dědictví regionu města Budyně nad Ohří.

V Levíně již několikátým rokem probíhá v historické keramické dílně sympozium.
FOTO: V historické peci levínské hrnčírny se opět rozhoří oheň