Vánoční strom svítí v Roudnici od nedělního odpoledne. Adventní program je tak v plném proudu. Město letos připravilo pro lidi řadu novinek.

Zámek Roudnice nad LabemZdroj: archivVůbec poprvé se v adventním čase otevře i roudnický zámek, kde do 8. prosince probíhá prodejní výstava místních škol a neziskových organizací s názvem Pomáháme Ježíškovi. „V sobotu 8. prosince na výstavu naváže první ročník Adventních trhů. Od 9 až do 18 hodin bude pro návštěvníky otevřen řemeslný jarmark, stánky s občerstvením, s prodejem kaprů i vánočních stromků,“ popisuje ředitelka Městského kulturního zařízení Michaela Šindrbalová.

Pro děti bude připravena Čertova stezka, zvířátka ze Zooparku Zelčín a v rámci kulturního programu i dopolední představení Sváťova dividla. Mezi dalšími vystupujícími jsou i roudnické mateřské školy, Roudnický dětský sbor, skupina Koexistence s vánočním repertoárem, sbor Kouzelná flinta a zpěvačka Madia. Celé sváteční období zakončí už tradiční Silvestr nanečisto nejen pro seniory se skupinou Evergreen.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu s ohňostrojem v Litoměřicích
Tipy na pátek a víkend: Rozsvícení stromu, koncert UJD a milé adventní akce

Vánoční program pro obyvatele Roudnice nad Labem si nepřipravilo jen Městské kulturní zařízení. Atmosféru Vánoc můžete nasát i v Podřipském muzeu. „V prosinci v muzeu stále probíhá výstava Každodennost před 100 lety, ve které mohou návštěvníci nahlédnout do vánočních domácností našich předků a připomenout si, jak slavili Vánoce naše babičky a dědečkové,“ láká k návštěvě muzea jeho ředitel Martin Trefný.

Pozadu nezůstává ani roudnická Galerie moderního umění. „Ráda bych pozvala návštěvníky na adventní koncert souboru Musica Florea, který se v galerii koná 13. prosince od 17 hodin. Ke slyšení budou adventní a vánoční skladby z období baroka,“ zve kurátorka Lucie Švec Kabrlová.

"Rybovka" v kostele 

Za zmínku také stojí uvedení České mše vánoční J. J. Ryby, kterou v kostele Narození Panny Marie přednese v pátek 21. prosince od 18 hodin Hudební společnost Úštěk. To je jen jeden z bodů vánočního programu, který nejen pro své farníky připravila Římskokatolická farnost v Roudnici.

Na Štědrý den bude od 10 do 16 hodin pro veřejnost otevřený kostel, kde mohou návštěvníci rozjímat, zapálit svíčku za své blízké nebo si prohlédnout klášter, starý vyřezávaný betlém, ale i živý betlémský chlívek s ovcemi. Samozřejmostí je půlnoční mše. Pro ty, kdo rádi slaví silvestr pokojně, bez hysterie, televize a výbušnin, bude 31. prosince otevřen Klášterní klub.

V Lovosicích připravili pro děti akci s názvem Strašidelná sklepení.
FOTO: První peklo ve sklepeních v Lovosicích sklidilo velký úspěch