Dlouhý název napovídá, že autoři historik Oldřich Doskočil a fotograf Pavel Rýva, se vydali už podruhé mimo své město, tentokrát museli, jak poznamenal historik, veslovat mnohem usilovněji.

Čtvrté dílo z jejich společné řady popisuje dvanáct zastavení v místech, kde autoři načerpali spoustu zajímavých informací z minulosti i současnosti, jak v textu tak na obrázcích.

Autoři se zastavili na Labi v Českých Kopistech, Počaplech, Třebouticích, Nučničkách, Křešicích, Lounkách a Roudnici nad Labem, odbočili do Zahořan, Chcebuze a Krabčic a pouť zakončili na vrcholu Řípu, kde právě vrcholila ekumenická slavnost.

Plodná dvojice Doskočil – Rýva křtila další knihuZdroj: Deník/Václav Sedlák

Nová kniha, stejně jako předchozí putování z Litoměřic po proudu řeky ke Střekovu, obsahuje několik pověstí. Křtu publikace za účasti vydavatele Petra Prášila se ujal starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, který popřál autorům další plodnou práci.

Ti posluchače informovali, že by ještě letos, tentokrát snad ještě před Vánoci, mohl vyjít první díl knihy pojednávající o historii litoměřických hřbitovů a osobnostech, které jsou v nich pochovány. Nová kniha, stejně jako tři předchozí, je k dostání v Informačním centru města a v knihkupectví na protější straně Mírového náměstí.