Uskuteční se ve čtvrtek 29. května od 19.30 hodin v litoměřickém domě kultury, den poté, co by se František Honzák, který odešel do hudebního nebe 7. září 2013, dožil 90 let.

Bývalí členové jeho orchestru, kteří stáli i u zrodu koncertu 26. října 2007 k 55 letům od vzniku kapely, neváhali a zorganizovali vzpomínkový koncert na svého „šéfa". Zájem o večer plný skvělého swingu a také špetky starých rokenrolových pecek zatím předčil jejich očekávání. K úternímu odpoledni, jak Deníku sdělila ředitelka MKZ, bylo prodáno či zarezervováno na tři sta vstupenek!

František HonzákPři koncertu se publiku představí čtrnáct výborných muzikantů a zpěváků. Sólisty budou Magda Dolejší, Zdeněk Jelen mladší, Rostislav Pechoušek a Vladimír Polák, orchestr bude řídit a slovem provázet Ivan Dolejší. Hostem večera bude dlouholetý přítel orchestru Josef Alois Náhlovský.

Osobnost Františka Honzáka pak přiblíží promítnutí rozhovoru s ním, jenž vznikl po koncertu před sedmi lety. Tehdejší vystoupení orchestru posloužilo režisérovi Vladimíru Polákovi a kameramanovi Miroslavu Laudovi k natočení dokumentu Jak se dělá kapela. DVD z reedice filmu zde nyní bude možné zakoupit. Po koncertu zahraje k tanci skupina Rostislava Pechouška.

Honzákův swingový orchestr se stal pro lidi několika generací na Litoměřicku, ale i v celých severních Čechách, doslova symbolem jejich mládí. Od 50. do 80. let minulého století patřil k uznávaným hudebním tělesům nejen v našem regionu. Honzák se svým tanečním orchestrem mimo jiné vystupoval s dalším věhlasným Litoměřičanem, komikem Felixem Holzmannem. Orchestr Františka Honzáka v Litoměřicích nejčastěji hrával v zahradě hotelu Labuť a na Hrádku. Později se stal oficiálním orchestrem Zahrady Čech.

„Doufám, že to nebude poslední vystoupení orchestru. Klidně by se mohlo stát tradiční akcí," uzavírá pozvánku Věra Kmoníčková.