K Noci kostelů, jak se tato akce nazývá, se opět připojí i litoměřická diecéze, letos již popáté. Na jejím území budou v tento den otevřeny téměř dvě stovky církevních objektů. K jejich návštěvě veřejnost srdečně zveme.

Litoměřická diecéze se i letos připojuje k mezinárodnímu ekumenickému projektu Noc kostelů. Akce bude probíhat v pátek 23. května 2014 od večerních hodin do půlnoci. Smyslem Noci kostelů je umožnit veřejnosti setkání s křesťanstvím, vírou a církví. Ze zhruba dvou stovek přihlášených objektů jich více než 140 patří římskokatolické církvi.

S křesťanským prostředím se návštěvníci budou moci setkat prostřednictvím doprovodných programů. Ty připravují místní společenství (dobrovolníci).

„Programy nejsou vytvářeny na diecézní úrovni, ale připravuje si je každá farnost a společenství samostatně podle svých možností. Objekty mohou být do Noci kostelů přihlášeny pouze se souhlasem místního duchovního správce, který musí být s připravovaným programem seznámen – nejlépe přizván k jeho tvorbě, protože je jeho garantem, a to proto, aby byl zachován duchovní rozměr celé akce," říká Kristýna Solničková, hlavní koordinátorka Noci kostelů v litoměřické diecézi.

Součástí programů jsou komentované prohlídky, přednášky, rozhovory, varhanní hudba, sborový zpěv, komorní hudební vystoupení, workshopy, programy pro děti apod.

Na řadě míst budou zpřístupněny varhanní kůry, sakristie nebo krypty, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné. Programy ovšem obsahují i prostor pro ztišení a modlitbu. Pořadatelé do nich zařadili rovněž čtení z Písma, duchovní slovo, besedy o víře apod. „Všude vás rádi přivítají a kromě nabídnutých programů si s přítomnými pořadateli a kněžími můžete popovídat, zeptat se na vše, co vás zajímá, nebo si jen v tichu kostela odpočinout od všedních hektických dnů," říká Kristýna Solničková.

Noc kostelů se uskutečňuje pod záštitou diecézního biskupa Mons. Jana Baxanta.

Přehled akcí na Litoměřicku najdete v dalších vydáních Litoměřického Deníku.

Jana Michálková