Město Budyně nad Ohří s Nadací historické a kulturní dědictví regionu Budyně nad Ohří a agenturou MPZ Agency pro ně připravilo na pátek a sobotu, 15. a 16. července, už 12. keltský kruh Celtic Circle.

V pátek od 19 hodin se nádvořím rozezní písně a melodie v podání skupin Ambiam, Fear Darring, Valkýra a Egan, na závěr zahraje Session pod vedením M. Johnstna a O. Volčíka.

„Páteční program je volně přístupný. Na počátku zahrají tři kapely na pódiu a po zbytek večera si sesednou ke stolům a podle přání a nálady představí hlavně irskou muziku, kterou zopakují v sobotu. Návštěvníkům je tak umožněn přímý kontakt s hudebníky. Těm, co přijedou na akci ze vzdálenějších míst, umožňujeme tradičně stanování za hradem a pod hradbami," vysvětlil Petr Medáček, starosta města.

Sobotní program začíná v 11 hodin, kdy se otevírá na nádvoří keltská vesnice a začíná program pod pódiem. Návštěvníci se seznámí s keltskými řemesly a zvyky, proběhne několik workshopů a tradičně keltský obřad. Atrakcí je ohňová show, pro malé návštěvníky se otevře dětský koutek.

Na pódiu od 13 hodin odstartuje hudební program v podání skupin Shannon, Lua, Jull Dajen, Potín, Dálach, Isara, Claymore, Jolly Buskers a Wynn. Skotské tance předvedou členové souboru Caledonian club. Až do půlnoci se návštěvníci budou bavit v dalším doprovodném programu a při irské hudbě a skotských tancích.

Zájemci si můžou prohlédnout v Galerii města autorskou výstavu Evy Böhmové nazvanou Patchwork s láskou.

Umělkyně v rámci expozice pořádá v sobotu od 11 do 13 hodin druhý workshop, při kterém návštěvníky seznámí s prastarou technikou záplatování, která souvisí skeltskými, skotskými a případně i irskými zvyky. Výstava patchworku je otevřena každý den, mimo pondělí, až do 31. srpna.