Anketa Deníku
1) Co u vás v roce 2013 v kulturní sféře vyvolalo euforii, velkou radost, nadšení?
2) Řekl/a jste si při něčem: „Tak takhle tedy ne!" nebo dokonce: „Je to marný boj?"
3) Co si od roku 2014 slibujete?

Ivona Březinová, Praha

„Obrázky paní Zmatlíkové děti stále oslovují"

1) Nevím, jestli se dá mluvit přímo o euforii, ale nadšeně jsem se zapojila do oslav nedožitých devadesátin ilustrátorky Heleny Zmatlíkové, které probíhaly po celé zemi. Já jsem vzdala hold této výjimečné ženě, podle jejíchž obrázků už jsem napsala šest knih, na zámku v Trmicích. Do knihovny se mnou přišly děti nejen z Trmic, ale i ze Všebořic. Bylo vidět, že je obrázky paní Zmatlíkové stále mají čím oslovit.

2) Před koncem roku jsem znechuceně sledovala spor autorky jednoho slovenského slabikáře s tamním ministerstvem kultury. Zdá se, že za tažením proti jejímu textu stojí církev, které se nelíbí, že by děti v první třídě měly znát slovo rozvod. Tahle licoměrnost mě opravdu nadzvedla.

3) Z hlediska lidského života by to pro mě měl být rok tak trochu zásadní, protože oslavím kulaté výročí. Ale na žádné velké bilancování se nechystám. Spíš se těším na nové knihy, které mi letos vyjdou, a na práci na těch dalších, které plánuji psát. Nápadů mám pořád habaděj!

Ivona Březinová, spisovatelka, autorka knih pro děti a mládež, rodačka z Ústí, dnes žije v Praze

David Deyl, Chlumec u Ústí nad Labem

„Budu účinkovat v novém muzikálu o Marii Antoinettě"

1) Koncert Bruno Marse, který byl pro mě největším kulturním zážitkem roku.

2) Ano, říkám si to každý den, ale je důležité umět komunikovat s lidmi a být otevřený jiným názorům.

3) Připravuji nové album, které bude s velkým orchestrem a také budu poprvé účinkovat v novém muzikálu Marie Antoinetta.

David Deyl, pop zpěvák, Chlumec u Ústí n. Labem

Naděžda Dvořáková, Meziboří

„Přeji si, aby lidé kolem sebe chtěli vidět krásu"

1) V minulém roce mě velmi potěšily Besedy s hosty, které pořádá knihovna v Mostě. Jedná se o příjemně strávenou přibližně hodinku ve společnosti osobností, které mají určitou spojitost s městem Most. Pokaždé byly zajímavé i milé.

2) Jistě jsem větu „Tak takhle tedy ne!" použila v životě několikrát, protože to byl okamžik, kdy jsem hledala určitá řešení a způsoby, jak dál. Proto jsem nemohla dojít, a nedošla k rezignaci, kterou cítím z věty druhé.

3) Ke konci roku 2013 jsem zahájila podnikání, které určitým způsobem s kulturou souvisí. Ne tolik veřejnou, jako s kulturou či kulturností každého z nás. Přeji si, nejen pro rok 2014, aby lidé kolem sebe uměli a zároveň také chtěli vidět krásu.

Naděžda Dvořáková, Meziboří, OSVČ

Karel Gyurjan, Most

„Bavilo mě páté Mostecké sochařské sympozium"

1) Určitě 5. ročník Mosteckého sochařského sympozia, kterého jsem se navíc mohl i jako sochař zúčastnit.

2) Nevzpomínám si na nic konkrétního, zato moje partnerka tyhle věty pronáší na moji adresu dost často.

3) Jako každoročně si od nového roku slibuji pořádnou dávku inspirace, tvůrčí svobody a energie a čekám, že to nebude marný boj.

Karel Gyurjan, Most, malíř, grafik a sochař

Michal Hanzl, Litoměřice

„Po povodni v červnu 2013 nám lidé nezištně pomáhali obnovit areál kina"

1) Byl jsem v minulém roce na několika znamenitých koncertech, divadelních představeních, filmových projekcích a přečetl pár skvělých knížek.

Velkou radost ve mně ale vyvolalo nadšení a pomoc přátel i mně zcela neznámých lidí, kteří se zapojili do úprav areálu letního kina a příprav festivalu Litoměřický kořen. Celý areál se ocitl při červnových povodních dva metry pod vodou a nebýt nezištné pomoci a morální podpory kamarádů a fanoušků, festival by se pravděpodobně nekonal.

2) Stále se opakující „problémy" a přezíravá potřeba některých lidí stále něco řešit komplikovat situaci a hledat problémy tam, kde nejsou mě ubíjí už dlouhodobě.

Ale snad to nevzdám.

3) Hlavní akcí bude festival Litoměřický kořen, letos jubilejní dvacátý ročník.

Do letního kina jsme pořídili díky podpoře Arche-noVa a města Litoměřice digitální projektor, což znamená, že budeme moci vybírat z více filmů. Chystáme se rozšiřovat dětské hřiště u letního kina atd…

Michal Hanzl, Litoměřice, Festival Litoměřický kořen Agentura Modrý z nebe Kinoklub ostrov Hospoda U letního kina…

Karel Kopic, Ústí nad Labem

PF 2014.„Parkoviště v Malátově ulici je ostuda města Ústí"

1) Byl to prosincový koncert Rock v kostele, kde zahrálo několik souborů v čele s Václavem Neckářem po pár písních. Já zastupoval skupinu Bonifanti.

2) Za marný boj stále považuji zoufalý stav parkoviště v Malátově ulici u dětského zdravotního střediska velká ostuda našeho města.

3) Čeká mne, doufám, zajímavá práce a možná i několik koncertů s kapelami, se kterými spolupracuji. Nechám se překvapit.

Karel Kopic hudebník a výtvarník

Alena Krejčová, Ústí nad Labem

„Těší mě úspěchy mých filmů na soutěžích"

1) Rok 2013 byl pro mne náročný. Dál učím na plný úvazek, ale vytvořila jsem dva soutěžní filmy a začala nové.

Na veřejnosti jsem představila reportáž Císařské hody s právem i dokument Město milenců a vrahů. Na Střekovské kameře Císařské hody obsadily 1. místo a na národní předvýběrové soutěži v Ústí nad Orlicí místo 2.

Největší radost jsem měla z úspěchu na soutěži Rychnovská osmička, z Ceny města Rychnova za film Císařské hody. Stejný film vyhrál i hlavní cenu, Zlatou vamberskou krajku. TV Noe pak vysílala oba moje filmy i rozhovor se mnou a manželem v pořadu Klapka.

Velkou euforii jsem zažila při převzetí Ceny primátora za kulturní rozvoj města Ústí za rok 2013. Těší mě, že si představitelé Ústí povšimli mojí práce.

Velkou radostí byla úspěšná projekce filmu Město milenců a vrahů na vánočním setkání Klubu severočeských spisovatelů. Musím poděkovat i básnířce Táně Novákové, která mne do této společnosti přivedla.

2) Je spousta věcí na světě, které by člověk chtěl změnit, ale nemá tu moc či sílu. Ale často se zlobím na sebe při realizaci filmu, když se potýkám s problematikou scénáře, střihu či kamery. Dokážu se s problémem doslova rvát a pak to většinou dopadne dobře.

3) Od roku 2014 očekávám hlavně zdraví, protože když se ho člověku nedostává, nemůže dělat vůbec nic.

Mám rozdělaných několik filmů. Před dokončením je dokument o Janu Benešovi S houslovým klíčem po kapsách. Pracuji na filmu o Komunistických koncentračních táborech, mám zachycené výpovědi lidí, kteří prošli peklem. Začínám dokument o Pavlu Trdlovi a jeho divadlu Mladá scéna. Sbírám filmový materiál o kočičkách. Filmy také věnuji škole, na které učím.

Alena Krejčová, filmařka, učitelka

Martin Krsek, Ústí nad Labem

„Činoherák je nejslavnější kulturní značka regionu"

1) Předposlední premiéra Činoherního studia v loňském roce „Zkrocení zlé ženy" byla jednoduše úžasná. Příklon repertoáru od alternativních děl k populárnějším hrám mě nejdřív trochu polekal, spojoval jsem ho s politickým tlakem vyvíjeným na divadlo ze strany města. Ale originální pojetí této prastaré divadelní komedie mě ujistilo, že Činoherák zůstává svůj. Je to nejslavnější kulturní značka regionu, a tak si ji považujme.

2) Byl to rok demolic, utrpení genia loci. Ve jménu rozvoje naší univerzity přišli Ústečané o svůj rodný dům a město o jednu z architektonických dominant monumentální stavbu někdejší porodnice z roku 1926. Zazněla řada pádných argumentů pro záchranu objektu, žel, marně. Překvapivě za naprostého nezájmu veřejnosti pak zmizela atrakce střekovského nábřeží číslo jedna loď Karla. Vzácný lodní veterán z počátku 20. století s úžasným příběhem prý zohyzďoval labskou promenádu, která se má zrovna letos dočkat revitalizace… Z toho je mi smutno.

3) V muzeu začínáme rok dobrodružným tématem se silnou vazbou na Ústecko. Představíme totiž úspěšnou výstavu Náprstkova muzea „Po stopách Karla Maye", ke které připojíme výrazné stopy, které zanechal tento přeslavný spisovatel a stvořitel postavy indiánského náčelníka Vinnetoua v našem městě.

Martin Krsek, historik Muzea města Ústí n.L.

Michal Mašek, Ústí nad Labem

„Pořadatelé v Ústí si přivlastňují mé projekty"

1) Bylo toho více, teď naposledy překrásný koncert ve Zlíně, kde jsme ještě s dalšími dvěma klavíristy hráli dva koncerty pro 3 klavíry a orchestr. Bacha a Mozarta. Byla to mimořádná událost, která se kdoví kdy zopakuje. Zejména pak při Bachovi si člověk uvědomí, co znamená „táhnout za jeden provaz", co to je víra a pozitivní síla.

2) Mnohokrát, stačí se podívat na to, jak mě ostatní pořadatelé nebo lidé kopírují, přivlastňují si mé projekty a mě se chtějí zbavit. Nedokážou si vymyslet nic vlastního a umí jen škodit. A jsou tak pokřivení, že jim to ani nepřijde. Běžná praxe u nás v Ústí.

3) Uděláme další ročník festivalu, budou změny, ale zatím nechci nic prozrazovat. Čekají mě také koncerty s novým repertoárem a rád bych v závěru roku udělal jeden velký projekt v Berlíně.

Michal Mašek, klavírista a organizátor ústeckého festivalu Hudební setkání