Litoměřická kapela vznikla před více než 40 lety, několikrát se rozpadla, také si dala desetiletou přestávku a několikrát zcela změnila obsazení. Zakládajícím členem skupiny kapelník a trombonista Zdeněk Kid Květoň. Soubor se během své existence žánrově přesunul od moderního dixielandu anglické školy přes shuffle ke swingu.

A jak to bylo se vznikem Swingových kaváren v Lovosicích? Před těmi 20 lety se jednou sešli v Kulturním středisku Lovoš Jan Hron, Mirek Šanda a Jiří Slabihoud, slovo dalo slovo a vznikl původně Jazzový klub o asi 8 členech. Kromě Otců-zakladatelů ještě pan Josef Turek, Norbert Sallaba a pár dalších. Scházeli se v zasedací síni u hudební skříně a později ve velkém sále KS Lovoš. Jednou někoho napadlo: což pořádat živé koncerty? Ředitel Kulturního střediska Šanda byl pro a tak vznikla v Lovosicích hezká tradice; čas od času se pozve větší swingový orchestr – o Lovosicích se dnes všeobecně ví, že swing zde má zelenou a že na koncerty vždy přijde dost posluchačů.

Tentokrát bude díky oslavám stolové uspořádání – občerstvení zajištěno. Začátek swingového koncertu v 18 hodin, vstupné 50,- Kč. Všechny swingaře zvou co nejsrdečněji členové Jazzového klubu Lovosice. 

Eva Hozmanová