Místa jsou vyprodána. Na sobotní operní večer s mezinárodně uznávanou sopranistkou Simonou Houdou Šaturovou a s tenoristou Petrem Nekorancem zbývalo začátkem týdne ještě pár lístků. Pořadatelé přidávali v kostele ještě několik míst na kůr a připravují prostor pro oba koncerty.

„V pátek zazní mj. poprvé nedávno objevená věta z Mozartovy koncertantní symfonie pro housle, violu, violoncello a orchestr. Pilířem instrumentálního večera pak bude Brahmsův dvojkoncert pro housle, violoncello a orchestr. Operní koncert v sobotu okoření dvě mozartovské árie a duet z Dona Giovanniho. Dále budou na programu krásné árie z oper skladatelů Verdiho, Doniccetiho a Rossiniho," připomínají náplň Svátků hudby v roce mozartovského výročí Alena a Zdeněk Kuldovi z pořádajícího spolku Musica et Education. Věří, že letošní ročník bude přinejmenším stejně úspěšný, jako byly ty předešlé.

Zárukou nevšedního uměleckého zážitku jsou vynikající sólisté v čele s houslovým virtuosem Václavem Hudečkem, který je zároveň uměleckým garantem Svátků hudby, světově uznávaným violoncellistou Petrem Nouzovským či laureátkou řady mezinárodních cen violistkou Kristinou Fialovou. Sopranistka Simona Houda Šaturová je mj. držitelkou ceny Thálie, tenorista Petr Nekoranec zase patří k nejvýraznějším talentům nastupující pěvecké generace.

Krátce po litoměřickém koncertu odlétá do New Yorku. Jako zatím jediný Čech byl totiž v konkursu vybrán do Lindenmannova programu při Metropolitní opeře určeného pro nejtalentovanější mladé pěvce z celého světa. Interprety doprovodí osvědčená Plzeňská filharmonie pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera. Oba večery začínají shodně v 19 hodin.

Letošní Svátky hudby v Litoměřicích získaly záštitu ministra kultury Daniela Hermana a podpořily je Město Litoměřice, Ústecký kraj, Státní fond kultury a řada sponzorů. Festival v minulých letech navštívilo více než 2500 spokojených diváků.

Miroslav Zimmer