Výstavu v Hradní galerii kulturního a konferenčního centra nazvanou příznačně „Kde domov můj“ zahájil minulý pátek za přítomnosti autora Miroslav Zimmer z pořádajícího sdružení fotografů FotoporoT. Účastníci vernisáže měli vzácnou příležitost setkat se se 71letým fotografem, profesorem Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity, i na následné projekci celovečerního dokumentu, který o Jindřichu Štreitovi natočila režisérka Libuše Rudinská.

Film s podtitulem „obyčejný svět neobyčejného muže“ je dosud nejniternější sondou do umělcova života. Litoměřice byly teprve třetím místem, kde ho lidé mohli zhlédnout. Na 40 velkoformátových fotografií je výběrem ze stejnojmenného souboru, který vznikl v letech 2013-16 v několika místech naší vlasti. Citlivě a s porozuměním zachycuje svět lidí bez domova, svět, který společnost moc nechce vidět.

„Vím, že fotograf tento stav změnit nemůže, ale může na něj aspoň upozornit. A to je mojí snahou i v dalších tématech, kterým se dlouhodobě věnuji,“ uvedl fotograf, pro jehož tvorbu je prakticky od začátku jeho fotografické kariéry charakteristická silná sociální linka. Zmíněný soubor vydal i knižně. Publikace byla oceněna titulem Kniha roku.

Na litoměřické vernisáži Štreitovi starosta Ladislav Chlupáč předal v upomínku fotografickou publikaci Jarmily Kacarové. Výstava potrvá do 4. dubna.

Miroslav Zimmer

Helena Lísková ze ZŠ Ladova je ve finále soutěže o nejlepšího učitele.
Bude Zlatý Ámos z Litoměřic? Mezi šesticí finalistů je i učitelka z okresu