S létem je zpět i lovosický rockový open air festival Altros Rockfest. Více o něm řekl Deníku Jan Štok, kytarista i pořadatel akce.

„S názvem Altros přišli v roce 2000 lidé, kteří ho vymysleli. Oficiálně to znamená ALTernativní Rocková Scéna, neoficiálně ALkoholický TROSky," prozradil.

KRLEŠ JSOU TRVALKY

Stoprocentní účast podle něj nemá žádná kapela, nejčastěji tu ale hrají Krleš. „Když jsem v roce 2010 festival převzal, snažil jsem se to změnit a dát šanci zase jiným kapelám. Tehdy jsem v Krleš ještě ani nehrál… Ale lidi se začali ozývat, zase je chtěli," ohlédl se Jan Štok.

Zajímalo mě tedy, co Krleš Altrosu dávají. Zda si každý rok chystají něco nového, a akci tak posunují dál. „Právě že jí nedává nic nového, ale lidi je stejně dál chtějí," překvapuje Jan.

Protože je Altros „typicky pivní akce", opět tu nebude chybět soutěž v pití piva z tupláků. „Nám se to tak prostě líbí a lidi to baví," je si jistý pořadatel.

VILÉM ČOK PROPADL

Odhadnout, co na akci zabere, prý je někdy těžké. „Třeba jsme jednou pozvali Vildu Čoka s kapelou; je to perfektní muzika a nestáli málo peněz, ale publikum je odzívalo. Zajímaly je úplně jiný bandy," sám se diví Jan.

Letos se podle něj sestava povedla, zahraje dost slavných, i Debustrol, česká trashová legenda, přezdívaná Slayer z Česka. Myslím, že zahrajou svou klasiku z prvních desek plus průřez novinkami. V ČR dosáhli toho, že jsou sami legendou. Jenže extrémnost hudby už je tu jinde. Když je srovnáš třeba s Hentai Corporation."

Ale legendy jsou tu letos i E!Ečka nebo Do řady! Ve svém žánru, v punku, po revoluci udávali směr, vydali perfektní desky, klaplo jim to. Stejné to mají Synové výčepu, kde shodou okolností hraju," skromně připomíná Honza Štok.

A vypočítává, které kapely jsou ještě provázané s pořadateli: „Jednoznačně taky Krleš vzhledem k tomu, že tam hraju já. A pak Enemist a Šavlozubý ponožky. V nich zase hraje Ondra, který mi s festivalem hodně pomáhá," prozrazuje Jan.

FESTIVALY SPOLUPRACUJÍ

V případě Lovosic je zajímavá úzká spolupráce mezi pořadateli festivalů, akcí jako je Hašmar Country, Altros a Žafest.

„Proč si navzájem nepomáhat, když máme tu možnost? Pomáháme si stavět areály, dáváme si navzájem volňásky… Je to o přátelské pomoci, je to fajn," je si jistý rocker Štok.

A proč se Altros dál drží na stejné úrovni i v časech, kdy to jiné festivaly nemají právě jednoduché? Čí to je zásluha? Může za to celý pořadatelský tým, věrní fanoušci nebo snad kapely, které Altros podporují? „Teď sis sám odpověděl. Asi se nám to daří dělat dobře, že to lidi dál baví a kapely rády přijdou zahrát. Prostě nám to tu dál funguje."

Také mne zajímalo, zda by některý z letošních účinkujících mohli být příjemným překvapením. Anebo alespoň na kterou kapelu se sám Jan Štok letos hodně těší.

ČESKÝ ROCK MILUJU

„Asi na Debustrol, český rock opravdu miluju. A pak taky na Do řady!, i to je moje srdcovka. Bude ale taky radost slyšet a užít si i kapely DC Radio nebo Inseminační stanice. Jsou to kamarádi, známe se odjinud," přiznává Jan Štok.

Sám tedy hraje v metalových Steelfaith, Krleš i Synové výčepu. A jak je tady ovlivňuje, jak se sám podepisuje na tom, co dělají?

„U Steelfaith je to jasný, ale u Synů a u Krleš se cítím spíš jako stálý host. Ty se nesnažím ovlivňovat a měnit je, to už nechám na jiných," vysvětluje.

A jak se dnes Synové výčepu snaží dál udržovat kult Františka Sahuly, zesnulého exčlena Tří sester, autora skvělých písniček? „Z toho to vzniklo, těch písniček se po Frantově smrti chopil Fanánek. Pak už na to ale neměl čas, a tak se odkazu Sahuly ujali jeho bývalí spoluhráči. Byla by škoda, kdyby to zaniklo," soudí Jan.

FRANTIŠEK BYL PROBLÉM

Nepopírá ale, že František Sahula, zavražděný dvěma mladíky v roce 2008, byl problematický punker. A že to s ním nebylo snadné.

„Srovnávat Frantu Sahulu se Sidem Hoškem, lídrem české punkové legendy Plexis? Proč ne, jen asi každej byl „jiný zvíře". Oba ale taky uměli udělat „dost velkej binec". A tím i zaujmout? „Určitě. Když k těm písničkám hitům uděláš odpovídající muziku…"

A když tedy nyní Honza Štok hraje v Synech výčepu, bylo by škoda se ho také nezeptat, který z jejich hitů je pro něj ten nej.

„Asi úplně nejradši mám písničku Nouzovej východ, ten hit Franta napsal ve vězení. To mu zbývaly necelé dva měsíce života a když ho pustili, ještě k ní s kapelou stačil udělat muziku," ohlížel se muzikant Jan Štok.

Altros Rockfest Lovosice 2016 PÁTEK 8.7.2016: 20.00 Šavlozubý ponožky (pop folk, Lovosice); 21.00 Qwer (hard rock crossover, Litoměřice); 22.00 Enemist (doom death, Litoměřice); 23.00 Krleš (heavy metal, Šluknov)
SOBOTA 9.7.2016. 13.00 Heart Attack (metal core hardcore, Plzeň); 14.10 Nerrea (metal rock, Ústí nad Labem); 15.10 Smashing Dumpling (grind, Ústí n/Labem); 16.00 DC Radio (pop grunge, Děčín); 17.10 Debustrol (thrash metal, Ml. Boleslav); 18.30 Rimortis (speed metal, Poděbrady); 19.40 Do řady! (punk, Bílina); 20.40 E!E (punk, Příbram); 21.40 Dilema In Cinema (punk rock, Slaný); 22.40 Synové výčepu (punk, Litoměřice); 23.40 Inseminační stanice (agro punk, Brno)