Vládní opatření v boji proti šíření koronavirové nákazy se dotkla řady kulturních a společenských akcí. Někteří pořadatelé museli své akce zrušit, jiní ještě vyčkávají.

On-line ke koronaviru najdete zde.

Třeba Ústecký Majáles. V sobotu 25. dubna na něm měli vystoupit Divokej Bill, Tomáš Klus nebo Mirai. „Z důvodu vytíženosti účinkujících v termínech vhodných pro přesun v rámci tohoto roku, nestabilní situace a dalších okolností stanovujeme náhradní termín Ústeckého Majálesu až na rok 2021,“ uvedla za pořadatele Martina Jablanovská. Nový termín je sobota 24. dubna 2021, zakoupené lístky zůstávají pro tento nový termín v platnosti.

Ve hvězdách je konání Labefestu v Děčíně. Mezi účinkujícími jsou například Mikolas Josef, Horkýže Slíže, Ewa Farna, Mirai, Kamil Střihavka a další interpreti. Termín festivalu, který je součástí Městských slavností Děčína, je až v polovině května, proto organizátoři se zrušením akce zatím vyčkávají. „Město Děčín slavnosti včetně hudebního festivalu Labefest zatím neruší. Brzy se sejde organizační štáb slavností, který vyhodnotí stávající situaci v České republice. Vzhledem k tomu, že slavnosti města Děčína jsou až v polovině května, je na konečné rozhodnutí dostatek času,“ sdělil mluvčí magistrátu Luděk Stínil.

Tak bavil Labefest v Děčíně loni:

V ohrožení se ocitlo také tradiční Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích, které se mělo konat poslední květnový víkend. O osudu největší akce roku na Teplicku rozhodne rada města, která se má sejít 3. dubna. Dosavadní vývoj dění okolo koronaviru však naznačuje, že pravděpodobně dojde k jejímu zrušení.

Černý prapor na Centru kultury Lovoš
Z lovosického centra kultury odcházejí po odvolání ředitele další tři lidé

Zrušené veletrhy v Litoměřicích

Zákaz shromažďování většího počtu lidí se dotkly i veletrhů a výstav. Zatím došlo ke zrušení veletrhů Tržnice Zahrady Čech a Bydlení Zahrady Čech v Litoměřicích.

Blížící se velikonoční svátky přilákaly každoročně tisíce lidí na tradiční trhy a jarmarky. Ten v Úštěku je také v ohrožení. Přesto je jeho pořadatel Libor Uhlík stále optimistický. „Termín 11. dubna pravděpodobně nestihneme, ale věříme, že by se jarmark mohl uskutečnit koncem dubna nebo počátkem května,“ uvedl.

Velikonoční jarmark v Úštěku loni: 

Nejistý je i osud jednoho z největších festivalů dechové hudby v ČR FEDO pořádaného na konci června ve Štětí. Přesto pořadatelé věří, že nebudou muset celou akci zrušit. „Přípravy festivalu pokračují, s dirigenty orchestrů jsme v kontaktu. Mohou nastat změny v programu, nicméně věříme, že vše dopadne tak, aby festival mohl proběhnout,“ sdělil šéf přípravného výboru festivalu Radek Kulhánek. Letošního ročníku se kromě orchestrů z České republiky měly účastnit i orchestry z Holandska a Maďarska.

Domov U Trati v Litoměřicích
U klienta domova pro seniory v Litoměřicích se prokázala nákaza COVID-19

Kvůli koronaviru musela města i nejmenší obce zrušit celorepublikovou akci Noc s Andersenem. Knihovny, ve kterých děti nocují, měly akci připravenou právě na dnešek, 27. března. Pořadatele o to víc mrzí, že letošní rok byl věnovaný čtenářsky extrémně atraktivnímu tématu Harrymu Potterovi.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník