V rámci turné Poslední recitál zazpívá i v Teplicích. Na koncert láká Krušnohorské divadlo ve středu 9. listopadu od 19.00. Kubišovou doprovodí živá kapela v čele s Karlem Štolbou. Ten také řekl Deníku o chystaném recitálu více.

A TO MĚ TRÁPÍ

Marta Kubišová právě vydala nové působivé album „Soul" se skupinou Petra Maláska. Které písně z jeho dvanácti skladeb Teplice živě uslyší?
V rámci nového programu zahrajeme „A to mě trápí," (I Hope You Find It), „Odvěká žena" (A Natural Woman), „Důvod mám" (Walk On By) a „Jesse" (Jesse).

Ale její nové album Soul dobře znáte celé, že?
No samozřejmě, ale natáčel ho s Martou kolega Petr Malásek. Vždyť oni spolu dělají už devatenáct let!

Už tolik? A jak dlouho už spolupracujete vy dva?
S Martou je to čtrnáct let.

Váže se k začátku vaší spolupráce nějaký příběh?
Tehdy jsem šel zaskakovat za Pavla Větrovce ještě do muzikálu Andrewa Lloyd Webera „Líp se loučí v neděli". To byl muzikál jen pro jednu zpěvačku s doprovodem klavíru. Pavel to tehdy nestíhal a zavolal mi, jestli bych to nevzal za něj. Tak jsem se to naučil a už jsem u klavíru Marty zůstal.

Úvod alba „Soul", song Čau Good Bye, má sílu 60. let, jejich nostalgii zvuk dneška. Je to typické pro nový projekt?
Je, to je hit Chain of Fools, strašně slavná věc z konce 60. let, kdy soul vyloženě kraloval světu.

ZAKÁZANÉ PÍSNĚ

Je logické, že všech dvanáct písní CD Soul je cizí provenience? Že nejsou z Česka?
To byl záměr. To jsou Marty vysněné písně, které se jí strašně líbily v době, kdy ještě mohla zpívat. Ale pak už je nestačila natočit, protože ji zakázali.

Je na desce Soul pro vás i nějaké překvapení?
Jsou tam písničky, které nejsou vyloženě soulové. Třeba From A Distance (u nás Kdysi dávno) zabrousila vyloženě do country. A je nádherná… Nebo třeba Walk On By (Důvod mám) napsal slavný Burt Bacharach pro svou ženu Dionne Warwick. To byl tenkrát americký pop, který se soulovou muzikou neměl nic společného. Ale Burt byl velký hitmaker své doby.

Na koncertech budete doprovázet paní Martu se svou kapelou vy, ale pak Petr Malásek. Bude to oříšek, jak se o ni podělíte?
Teď s ní bude jezdit jen má kapela, Petr Malásek pojede s Martou až příští rok na podzim zhruba osm koncertů. Na nich ale budou jen věci z alba Soul, už to bude poslední turné Marty Kubišové. Já teď s ní jedu Poslední recitál. Doprovodíme ji v sestavě klavír, basa, bicí a kytara.

Které další písničky od vás s Martou Kubišovou zazní?
Jsou tam ty věci, které si od ní lidi dodnes stále žádají. Určitě slavná Lampa, Cesta, Ring-o-ding. No a na konci se přidá Magdalena a samozřejmě i krásná Modlitba pro Martu.

MARTA JE ÚŽASNÁ

Moc pěkná písnička „A to mě trápí", kterou také v Teplicích zahrajete, je plná naděje. Je taková i sama Marta?
Marta je úžasnej člověk. Navzdory tomu, co všechno si musela prožít, je nesmírně optimistický člověk, velmi silná osobnost. Na nic si nehraje, tam není ani smítka nějakých manýrů. Je ochotná pomáhat, její charitativní projekty jsou samozřejmě známé, a ty se zvířaty speciálně.

Umíte si představit, že Marta skončí, přestane nám zpívat?
Umím, ono už ji to unavuje. Loni měla infarkt shodou okolností na oslavě svých narozenin, třiasedmdesátých. Tam ji postihla srdeční nevolnost a jedině díky tomu, že se vše konalo kousek od Homolky, od špitálu, se jí dostalo rychlé pomoci. Zpívání ji unavuje, je vyčerpaná i díky své povaze. Řadě lidí nedokáže odmítnout a oni toho často zneužívají. Kdybyste viděl její diář, to je šílené! A to jí bylo před pár dny čtyřiasedmdesát!

O to vzácnější ale teď její koncerty pro nás jsou, ne?
Řekl bych že ano. Lidi už to pochopili a ona se tím netají, že rozhodně příští rok skončí. Že přes to prostě nejede vlak. Marta chystá knihu, už ji má rozpracovanou a já si myslím, že i bez zpěvu bude mít práce dost. Zpívání ji docela vyčerpává, to sám uvidíte, až přijdete na koncert. Dojde vám tam, jak se sama dokáže vydat.

MY, KOSTELY A HOSPICY

Co pěkného jste už s paní Martou za ty roky zažili?
Občas spolu jezdíme jen ve dvou, s klavírem. Děláme benefice pro psí útulky, pro hospicy, zahrajeme v kostelech. Marta je osoba charitou proslulá a já se s ní rád dobročinnosti věnuju, i mě to naplňuje. Mám z toho hodně dobrý pocit, že udělám i něco pro druhé.

Kde se v ní bere hloubka prožitku, na albu Soul třeba v podmanivé písni „Pár dnů"?
Víte, to je z toho, co musela v životě prožít. Viděl jste třeba dokument Olgy Sommerové „Magický hlas rebelky"?

Viděl jsem ho předloni a teď ho mám zase na stole.
Víte co, Radku, tak si ho znovu pusťte a bude vám všechno jasný. Protože to, čím vším si musela projít, co jí ti darebáci bolševický provedli, to je neskutečný!

Vídáte se často, přesto: Těšíte se na koncerty s Martou?
Těším se na každý koncert s ní. Každý je vždycky malinko jiný, protože to je živý hraní. Není to zpívání na half playback, jako u jiných lidí. Je tu živá kapela, živá muzika, a to lidi baví.