Třetí ročník masopustního veselí v historickém městečku se vydařil. Městem během jediného dne prošlo pět tisíc návštěvníků. „Myslím, že kromě návštěvnosti, která byla na této akci rekordní, se podařilo navodit i správnou masopustní atmosféru. Průvod strhl pozornost všech přihlížejících. Zařadili se do něj i pro nás naprosto neznámí lidé. Někteří přijeli vlakem dokonce již v maskách. To nás velmi potěšilo," řekl pořadatel Úštěckého masopustu Libor Uhlík.

„Přijeli jsme z Ústí nad Labem. Jezdíme sem vlastně každý rok. Rádi se do Úštěku vracíme," prozradila Martina H.

Rekord nestrhla jen návštěvnost, kterou organizátoři mimo jiné přičítají neobvykle teplému únorovému počasí. V naprosto bezkonkurenčním čase totiž návštěvníci odstrojili „strom hojnosti", který na náměstí vyrostl přes noc.

Strom ozdobený masopustními specialitami v podobě jaterniček, jelítek, chutných koláčků nebo koblížků, přesně podle pohádky Jana Drdy, vydal všechno své bohatství během několika vteřin. „Bylo to v rámci soutěže. Někteří účastníci se jí nechali strhnout natolik, že po stromě dokonce šplhali vzhůru. To jsme tu ještě neměli," smál se Libor Uhlík.

Po vzoru tradice se ve městě pod vládou herců a maškar konaly i jiné „veselosti". Přímo z městského úřadu slétlo mezi návštěvníky úštěcké prase, popravě podlehl „pašík", který se provinil leností, chlípností a obžerstvím.