Přesvědčit se o tom mohou až do 23. února příštího roku návštěvníci Oblastního muzea v Litoměřicích, kde od úterý vystavují své práce členové Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků (CČMUD). Vernisáž doprovázená praktickými ukázkami drátenických technik proběhla za velkého zájmu veřejnosti. A kdo měl chuť, mohl si pod dohledem zkušených členek cechu i něco sám vyrobit.

Kolik lidí v Česku se drátenictvím zabývá? Deníku odpověděla cechmistryně CČMUD Hana Maříková: „V současné době je drátenictví na vzestupu a je hodně populární, protože se mu může věnovat kdokoliv na jakékoliv úrovni. Klasická drátenická technika je náročnější a těch, kdo se jí věnují, je méně. Spíše se užívá ke šperkařství či výrobě dekorativních předmětů. Naše sdružení má ve svých řadách profesionály i amatéry. Cech má teď 50 členů, ale prošly jím dvě stovky lidí. Máme kontakty a potkáváme se s dráteníky, kteří nejsou našimi členy. Jednou ročně pořádáme celostátní setkání, kde ukazujeme i veřejnosti možnosti zpracování drátu a předáváme si zkušenosti."

Drátenictví je řemeslo, které má svůj původ na Slovensku. Odtud se dráteníci vydávali za obživou nejen po celé Evropě, ale i za oceán do Ameriky. V domácnostech našich předků se výrobky dráteníků nejčastěji objevovaly v podobě sítí na rozbité hrnce a dalších praktických pomůcek. Ve 20. století však toto řemeslo téměř vymizelo.

Zajímalo nás ovšem také, jak se dá drátenictví dnes komerčně využít. „V našich řadách je mnoho členů, kteří drátují na zakázku, kteří předvádějí řemeslo a prodávají umělecké předměty. To by mohla být jedna část odpovědi. Velmi často, téměř každý týden, se pak na nás někdo obrátí s žádostí o rekonstrukci oblíbeného džbánu nebo pekáče z domácnosti nebo chalupy. To se stalo i dnes při zahájení výstavy, odkud si odvezeme prasklý obrovský džbán, s nímž sem přišel jeden pán," říká Hana Maříková.

Mistryně CČMUD Alena Samohýlová doplňuje: „Nejlepší dráteníci, kteří řemeslo začali učit na kurzech, si tak vydělávali. Myslím si, že kurzy jsou velice atraktivní. Dnes má Vzdělávací spolek uměleckých řemesel akreditaci na rekvalifikační kurzy na drátenictví."

Chcete si drátenictví zkusit? Výstavu s názvem Drátenictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku Výstava Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků doplní v Litoměřicích několik muzejních tvořivých dílen pro veřejnost. Informace k nim naleznete v samostatném bloku.

Muzejní dílny:

Úterý 10. prosince 2013: Drátenická dílna

Od 10 do 15 hodin je dílna určena pro objednané školní skupiny. Od 15 do 17 hodin bude volně přístupná veřejnosti. Účastníci se naučí jednoduchý pracovní postup drátování. Pod vedením lektorky z Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků si vytvoří vánoční ozdobu.

Sobota 14. prosince 2013: Drátenická dílna

Dílna je určena zájemcům z řad veřejnosti. Bude probíhat v čase 10 12 a 13 15 hodin, přihlášení není nutné. Návštěvníci si budou moci v rámci prohlídky výstavy vyrobit drobný dárek. Pod vedením lektorek z Cechu česko-moravských uměleckých dráteníků si odrátují kamínek, šikovnější jej mohou přetvořit do podoby rybky. Bude připravena varianta i pro nejmenší děti.

Sobota 21. prosince 2013: Vánoční tvořivá dílna

Vyrábění „ježka" tradiční dekorace, která může ozdobit vánoční stůl. Dílna bude probíhat volně od 10 do 17 hodin. Jednoduchý pracovní postup zvládnou i ti nejmenší.

Sobota 1. února 2014: Drátenická dílna

Dílna bude probíhat ve stejný čas jako 14. prosince. Návštěvníci si budou moci v rámci prohlídky výstavy vyrobit drobný upomínkový předmět s využitím techniky drátování. Budou připraveny varianty pro různé věkové skupiny. Dílnu povedou lektorky z Cechu česko- moravských uměleckých dráteníků.