Dodáme-li, že ovace sklízela za duety s Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou a její nejhranější skladbou zřejmě bude Montiho čardáš, všichni již vědí, že řeč je o Evě Pilarové. Dáma, která letos oslaví své 75. narozeniny, vystoupí 3. dubna v Hradu Litoměřice. Nejprve představí v 17 hodin své fotografie. V 19 hodin v konferenčním sále hradu pak zazpívá staré hity i nové skladby. Před příjezdem do Litoměřic odpověděla na několik otázek.

Jaké fotografie v Litoměřicích představíte?
„Připravila jsem 26 fotoobrázků, jak říkám fotografiím, které následně zpracovávám na počítači. Fotím městská zákoutí i venkov a také západy slunce."

Kolikátá v pořadí bude pro vás litoměřická výstava?
„Již jedenapadesátá. Kromě Česka jsem vystavovala ve Vídni,  v Moskvě, v Doněcku a v Bratislavě. Jeden můj fotoobrázek  v rámci kolekce „Múza očima múz" od českých a slovenských autorek  visel tři  měsíce v galerii v Chicagu."

Jak jste se k této zálibě dostala?
„Fotografování mě zajímalo už v dětství, ale soustavněji jsem začala fotit zhruba před třiceti lety. A před deseti lety, kdy jsem si pořídila svůj první digitální fotoaparát, jsem začala snímky následně upravovat na počítači."

Co je pro Vás důležitější: zpěv, nebo fotoaparát?
„Zpěv  je pro mě zásadní záležitostí. Zpívám už čtyřiapadesátý rok a pořád stejně ráda. Fotografování je koníček, při kterém se odreagovávám, zrovna tak jako třeba při psaní kuchařek a vaření."

Na jaké období své bohaté umělecké činnosti vzpomínáte nejraději a zároveň kdo byl vašemu srdci nejmilejším uměleckým partnerem?
„Ráda vzpomínám na léta šedesátá, na divadlo Semafor, na Jirky Suchého a  Šlitra, na duety s Waldemarem Matuškou a Karlem Gottem. Ale i na první desetiletí třetího tisíciletí, kdy jsem začala zpívat s mladými zpěváky – Matějem Ruppertem a Vojtou Dykem."

Na jaký repertoár se posluchači v hradu mohou těšit?
„Přijedou se mnou hudebníci Vít Fiala, kapelník a kontrabasista a pianista Milan Dvořák. Máme připravený blok swingových písniček, písničky pro pamětníky z divadel Semafor a Rokoko, malinko vyprávění, malé překvapení, nevážně nakoukneme do vážné hudby a nebude chybět ani Montiho čardáš, který ode mě moji příznivci vyžadují už přes dvacet let."

Na dveře nám klepe jaro a s ním i spousta krásných, slunečných dnů. Prozradíte nám, na co se letos  nejvíce těšíte?
„Těším se na každý den, na každý úsměv a na každé milé slovo. A také na to – pokud se nestane něco nepředvídaného – že s manželem letos v listopadu oslavíme „Perlovou svatbu". Nedávno jsem se dočetla, že právě takto se nazývá 30 let společného života.  A když jsme u těch výročí – Mezinárodní jazzové dny, které jsme zakládali ve městečku Dubá na Českolipsku společně s mým kapelníkem Vítem Fialou, budou už dvacáté.  A v den, kdy tam zazpívám, budu sveřepě ignorovat své tři čtvrtě století.  Ale co zcela jistě ignorovat nebudu, je příprava nového alba, které vyjde k mým pětapadesátinám na scéně. To ale bude až v roce příštím."

Eva Břeňová