Už od dětství projevoval kreslířské nadání. Proto se přihlásil na na brněnskou Školu uměleckých řemesel, kterou absolvoval v roce 1956 a v roce 1970 absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u profesora Adolfa Hofmeistra.

Josef Kremláček ilustroval už více než osmdesát knih. Vůbec první zakázkou byla půvabná kniha Robinson Crusoe pro nakladatelství Artie, a zatím poslední pak Staré pověsti české. Většině čtenářům se líbí podoby jeho zvířat; labutí, veverek, motýlů a ryb, ale také lidských a pohádkových postav; chalupníků, babiček, vodníků i vil. Jeho tvorbu tvoří dvě odlišné polohy.

Je to ilustrace evropských pohádek, přes národní písničky, až k různým bájím a příběhům z exotického prostředí.  Druhá poloha je tzv. volná tvorba, vycházející ze surrealistického principu náhody, která přivádí diváka do světa barevné a tvarové fantazie valérů a struktur.  Výsledkem toho všeho je pak fantaskní realita spojená s poetickým nadhledem, který tak umocňuje promyšlenou kompozici.

Jeho práce byly vystaveny na 50 samostatných výstavách a na více než 250 kolektivních výstavách.

Akademický malíř Josef Kremláček patří k čelným představitelům silné generace ilustrátorů, která se v 60. a 70. letech 20. století postarala o mimořádnou výtvarnou úroveň i evropskou proslulost české knihy pro děti. Jeho ilustrace znají čtenáři v mnoha zemích světa, neboť spolupracuje s řadou zahraničních nakladatelů a za svou ilustrační tvorbu získal řadu ocenění doma i v zahraničí.

Přijďte se potěšit jeho tvorbou a zavzpomínat na krásné pohádkové příběhy a jejich postavy.

Daniel Janů